Home

Achtergrond

Nu productierechten kopen en vergunning aanvragen

Het nieuwe mestbeleid dat momenteel uitgewerkt wordt kan een belangrijke reden zijn om te anticiperen op het toekomstige mineralenplafond dat mogelijk vanaf 1 januari 2006 in de plaats komt van de huidige productierechten. Daarom kan het interessant zijn om nu productierechten bij te kopen en een milieuvergunning aan te vragen.

Minister Veerman heeft zoals eerder al gemeld aangekondigd om met een nieuw stelsel van mestwetgeving te komen om te voldoen aan de Europese regels. Momenteel lijkt het erop dat de huidige mestproductierechten, pluimveerechten en varkensrechten vervangen gaan worden door een soort van mineralenplafond per bedrijf, waarschijnlijk voor stikstof, waarbinnen diersoorten middels een soort van stikstofrechten weer onderling uitwisselbaar zijn. Mogelijk verdwijnt zelfs de onderverdeling in concentratiegebieden en niet-concentratiegebieden. Het nieuwe stelsel zal in ieder geval regels bevatten die de maximale grootte van de mestproductie regelt.

Het is te verwachten dat dit toekomstige mineralenplafond gebaseerd wordt op een bepaald referentiejaar of referentiemoment, aangezien in het verleden is gebleken dat stelselwijzigingen gebaseerd werden op referentiejaren en aangegane verplichtingen. Een aankoop van extra productierechten binnen een bepaalde periode en plannen voor uitbreiding die bleken uit aanvragen van een nieuwe milieu- en bouwvergunning in combinatie met niet-benutte productierechten hadden in bepaalde gevallen in het verleden extra varkens- of pluimveerechten als resultaat.

Daarom de volgende tips, vooruitlopend op het mogelijke nieuwe mineralenplafond:

Nieuwe pagina 1
*

Wanneer op een bedrijf een grote hoeveelheid latente rechten bestaat voor toekomstige uitbreidingsplannen kan men overwegen om versneld een nieuwe milieu- en bouwvergunning aan te vragen.

*

Wanneer een bedrijf plannen heeft om te groeien kan deze overwegen om nu al extra varkensrechten, pluimveerechten of mestproductierechten te kopen.

*

Benut de aanwezige productierechten maximaal, waardoor de latente ruimte zo klein mogelijk blijft


(E.Coopmann en M. van Beers)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.