Home

Achtergrond

Leveringsrecht geitenmelkcoöperatie CBM gaat anderhalve cent kosten

De leveringsrechten van geitenmelkcoöperatie CBM gaan anderhalve cent per kilo kosten. Dat heeft coöperatiedirecteur Wim Brilman bekendgemaakt. CBM (Coöperatieve Belangenvereniging Melkgeitenhouderij) meldde vorige week dat de coöperatie een productiebeheersingssysteem gaat invoeren.

Voor elke in 2004 geleverde kilo melk ontvangen de zeventig leverende leden één leveringsrecht. In 2005 treedt vervolgens het systeem in werking. Leden kunnen eventueel leveringsrechten bijkopen, maar niet onbeperkt, aldus Brilman. De hoeveelheid uit te geven extra leveringsrechten zal afhangen van de mogelijkheden op de markt. Groeit de markt voor geitenmelkproductien tien procent, dan groeit het aantal beschikbare leveringsrechten ook met tien procent.

Als uitgangsprijs geldt een bedrag van anderhalve cent per leveringsrecht van een kilo melk. Deze prijs is overigens variabel en zal jaarlijks opnieuw worden vastgesteld, aldus Brilman. De coöperatiedirecteur vertelt dat dit systeem door de leden met een ruime meerderheid (zeventig procent van de stemmen) is aangenomen. “Als we het systeem al per 2004 hadden ingevoerd, was de acceptatie waarschijnlijk minder geweest”, vermoedt Brilman. “Nu is het voor de leden een uitdaging om in 2004 een flinke hoeveelheid melk te leveren.”

Brilman rekent er dan ook op dat de hoeveelheid aangevoerde melk (dit jaar 20 miljoen liter melk) volgend jaar met tien, vijftien procent zal groeien. Dat komt ook doordat CBM dit jaar voor het eerst sinds 2000 weer nieuwe leden heeft aangenomen. Er zijn vijf geitenmelkers bijgekomen. Eén CBM-lid is gestopt, en een aantal levert tijdelijk geen melk omdat ze bezig zijn het bedrijf ziektevrij te maken. Het totaal aantal leverende leden ligt daarmee op zeventig. (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.