Home

Achtergrond

Kamer houdt niet langer vast aan verliesnormen 2002

Voor het doortrekken van de mest-verliesnormen van 2002 tot aan 2006 bestaat geen Kamermeerderheid meer. Oorzaak is dat het CDA is opgeschoven richting het kabinet. Dit bleek tijdens een debat in de Tweede Kamer.

Het CDA wil nu de verliesnormen van 2002 nog handhaven in 2003 en 2004, in 2005 moet een aanscherping plaatsvinden volgens het voorstel van het kabinet. Ook wil het CDA het areaal uitspoelingsgevoelige gronden beperken.

CDA-woordvoerder Ger Koopmans motiveerde zijn veranderde opstelling met verwijzing naar onder meer het akkoord tussen LTO en staatsecretaris Van Geel (milieu) en minister Veerman (landbouw). Ook wees Koopmans erop dat LTO zelf inmiddels inziet dat strak vasthouden aan de normen van 2002 niet gaat. VVD en LPF zijn volgens Oplaat en Van den Brink nog niet van zins het CDA te steunen. SGP en ChristenUnie lijken dat wel te kunnen doen.

Van Geel en Veerman lijken niet ontevreden over het opschuiven van het CDA, maar zij benadrukten dat Brussel meer vraagt. Daarom willen zij vasthouden aan hun eigen, strengere wetsvoorstel. Zoals de situatie nu is, kunnen ze dat ook. Voor geen enkel alternatief bestaat voor dit moment een Kamermeerderheid. Als dat zo blijft dan zullend e strengere normen, zoals die nu in de wet staan, gaan gelden. Dat is strenger dan beide voorstellen en daarbij is dus niemand gebaat. (Bron: AgD)

Meer informatie Overzicht huidige en voorgestelde verliesnormen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.