Home

Achtergrond

Kamer biedt benadeelden landinrichting rechtsgang

De Tweede Kamer heeft gisteren ingestemd met een amendement van CDA en VVD om een rechtsgang te bieden aan benadeelden van een gebrekkig mandaat van de secretaris van de landinrichtingscommissie. Bij aantoonbaar nadeel kan de ruilverkaveling herzien worden.

Overigens betwijfelen juristen, Kamerleden én landbouwminister Cees Veerman of er personen zijn die schade kunnen aantonen. Veerman raadde de Kamer vorige week sterk af het amendement aan te nemen. Hij vreest dat het een hoop overhoop kan halen, en zo betrokken derden bij een ruilverkavelingsproject in onzekerheid brengt. De minister wil niet verder gaan dan het bieden van een schadevergoeding.

De Kamer nam nog twee andere amendementen aan. In het ene wordt verplicht gesteld dat de rechter-commissaris bij een bezwaar tegen de ruilverkaveling daadwerkelijk poolshoogte gaat nemen. Veerman vindt dat te ver gaan, en wil een besluit om te gaan kijken (‘descente’) overlaten aan de rechter-commissaris. Het andere amendement wil dat er regels komen voor toedeling in plaats van minder verplichtende richtlijnen. Dat laatste wilde Veerman wel overnemen.

Meer informatie Amendement inzake benadeelden landinrichting

Lees ook Kamer wil fout landinrichting herstellen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.