Home

Achtergrond

Grootste prijsstijging graan sinds jaren dertig

De graanprijzen in de Europese Unie zijn sinds de jaren dertig van de vorige eeuw niet zo sterk gestegen als nu. Dat zegt het Productschap Granen, Zaden en Peulvruchten (GZP) in Den Haag. Het GPZ spreekt van een woelige tijd op de internationale graanmarkt. Het einde daarvan is nog niet in zicht.

De gemiddelde graanprijs voor de verwerkers is volgens Matthé Elema, secretaris van het productschap sinds augustus van twaalf tot dertien euro naar € 17,45 per honderd kilo gestegen. Hitte en droogte in Europa, Canada en de Verenigde Staten doen de tarweproductie dalen. Al enige jaren is de productie van tarwe kleiner dan de consumptie. Voorraden slinken daardoor snel.

Het GPZ schat de totale graanproductie in de Europese Unie op 183,6 miljoen ton, 25,4 miljoen ton minder dan vorig jaar. Het verbruik in de EU ligt op 192 miljoen ton. De tarweoogst in de EU bedraagt 94 miljoen ton, tien miljoen minder dan in 2002. Van maïs is met 31 miljoen ton ook tien miljoen minder geoogst. De prijs van maïs is explosief gestegen. Dit zorgt weer voor opwaartse druk voor andere granen. Aan de koperszijde concurreert de mengvoerindustrie met andere verwerkende industrieën.

In de kandidaat-lidstaten van de EU is de situatie vergelijkbaar. De graanproductie daalde sinds vorig jaar van 53,5 naar 46,4 miljoen ton. Met een verbruik van 50 miljoen ton is de productie in deze landen ook kleiner dan de consumptie.

Het voorstel van de Europese Commissie om de braakplicht van tien naar vijf procent te brengen, zal volgens het productschap onder normale klimatologische omstandigheden zeven miljoen ton extra graan opleveren in de EU. Het GPZ verwacht dat de invloed op het prijsniveau daarvan voorlopig niet merkbaar zal zijn. Op de wereldmarkt liepen de prijsverschillen ten opzichte van half november 2002 op tot tussen de veertig en vijftig euro per ton. Goedkope import uit het Zwarte-Zeegebied blijft uit.(Bron: AGD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.