Home

Achtergrond

De Europese commissie stelt subsidie jonge boeren op € 30.000

Lidstaten mogen jonge boeren die het bedrijf overnemen, tot € 30.000 startsubsidie geven. Europees landbouwcommissaris Franz Fischler heeft hiertoe besloten. Nu zijn de steunmogelijkheden beperkt en moet telkens toestemming worden aangevraagd. Dat is vanaf begin volgend jaar niet meer nodig.

De verruiming en vereenvoudiging maakt deel uit van een breder pakket om overheidssteun te vergemakkelijken. De steun mag niet specifiek gericht zijn op steun aan één product of groep. Ook mag maar beperkt steun worden gegeven aan uitbreiding van de productiecapaciteit.

Voorzitter Jehan Bouma van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) beschouwt het besluit als een stimulans voor Veerman om nog meer te doen voor de jonge boeren. ”Fischler heeft Nederland al eerder aangespoord.” Volgens het steunpakket voor jonge boeren dat Veerman eerder dit jaar goedkeurde, kunnen starters in Nederland volgens Bouma rekenen op maximaal 20.000 euro. ”Maar meestal gaat ook een groot deel van het beschikbare geld op aan adviseurs. Bovendien ben ik er nog niet helemaal gerust op dat al het toegezegde geld echt onze kant op komt.”

Lees ook Veerman stelt jonge boeren 20 miljoen in vooruitzicht

Lees ook Kader Kennis en Adviesregeling opengesteld voor jonge agrariërs

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.