Home

Achtergrond

Brussel onderzoekt steunmaatregel glastuinbouw

De Europese Commissie onderzoekt mogelijk ongeoorloofde staatssteun aan de Nederlandse glastuinbouw. Het gaat om €15 miljoen steun aan instanties die kassen opkopen, beheren en weer doorverkopen. Dat heeft de Commissie gisteren bekendgemaakt.

Het onderzoek richt zich op een besluit van de Nederlandse overheid om ruim vijftien miljoen euro te geven aan twee instanties die kassen opkopen, tijdelijk beheren en doorverkopen. De instanties zijn zogeheten stallingsbedrijven, een gezamenlijk initiatief van de tuinbouwsector en de overheid. Deelnemers zijn LTO Nederland, het Productschap Tuinbouw, het ministerie van landbouw en de Bank Nederlandse Gemeenten (BNG).

Nederland wil met de stallingsbedrijven vernieuwing van kassengebieden vergemakkelijken. De instanties zijn een soort smeermiddel. Als een tuinder zijn oude kas wil verkopen, maar niet direct een koper vindt, beheert het stallingsbedrijf de kas tijdelijk. Later kan een andere eigenaar de kas bijvoorbeeld samenvoegen met een naburige kas. Nederland krijgt één maand om op de opmerkingen van de Commissie te reageren en hun standpunt te verduidelijken.

Het ministerie van landbouw zegt in een reactie de Europese twijfels niet te hebben verwacht. "We kunnen de ernst van de zaak inschatten als we de tekst van de beschikking binnenkrijgen", aldus een woordvoerster. "De vragen betekenen wel dat de stallingsbedrijven later van start kunnen." (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.