Home

Achtergrond

Brussel: fosfaatnorm moet scherper

De normen voor het fosfaatgebruik moeten strenger worden dan de 100 kilo per hectare die het kabinet voorstelt. Dit hebben ambtenaren van de ministeries van landbouw en milieu te horen gekregen in overleg met de Europese Commissie.

In het concept-actieprogramma voor 2004-2007 stellen staatssecretaris Pieter van Geel (milieu) en minister Cees Veerman (landbouw) voor per 2006 een fosfaatgebruiksnorm van zo’n 100 kilo per hectare in te stellen. Vervolgens wordt een geleidelijke aanscherping overwogen met 5 kilo per jaar.

De Commissie pikt dat niet: Nederland moet direct scherper inzetten. Het voornaamste bezwaar is dat er helemaal niet wordt ingespeeld op de EU-kaderrichtlijn water. De bewindslieden bekijken in hoeverre ze hun concept-actieprogramma moeten aanpassen en lichten vrijdag de Kamer nader in. De opstelling van Brussel heeft mogelijk ook gevolgen voor de normen voor de korte termijn. Het amendement van CDA’er Koopmans, om de normen te bevriezen tot 2005 lijkt daarmee ook zeer lastig.

Lees ook Het nieuwe mestbeleid krijgt vorm

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.