Home

Achtergrond

Vrom: Tilburg laat kuikenstal illegaal bouwen

Maar de inspectie had niet eerder kunnen reageren, omdat de vergunning alleen in een lokaal blad was gepubliceerd, en ook nog op zo’n manier dat het publiek onjuist werd geïnformeerd, stelt de inspectie.

De gemeente Tilburg heeft willens en wetens de illegale bouw van twee kuikenstallen toegestaan. Dat stelt de inspectie van het ministerie van Vrom bij de Raad van State. Dit bezwaar komt echter ruim twee jaar na verlening van de bouwvergunning.

De inspectie van het ministerie van Vrom vecht de vergunning aan bij de Raad van State, nadat eerder de gemeente en de rechtbank in Breda de Vrom-inspectie in het ongelijk stelden.Eind 1998 gaf de gemeente vergunning af voor de bouw van twee kuikenstallen met een gezamenlijke oppervlakte van ruim 1.400 vierkante meter. De gemeente omzeilde de “verklaring van geen bezwaar” van de provincie door de verkorte procedure te volgen. Bijna twee jaar later maakte de Vrom-inspectie bezwaar tegen de vergunning. Veel te laat, oordeelden de gemeente en de rechtbank Breda.

Volgens de mededeling van de gemeente ging het om een bouwblok dat niet meer dan 100 kuub zou afwijken van de geldende regels. Feitelijk was de afwijking echter 5.800 kuub. ’’Tilburg gaf onjuiste informatie met het kennelijke doel mensen op het verkeerde been te zetten’’, aldus jurist W. Vellekoop namens de inspectie.

De gemeente Tilburg vindt dat de Inspectie te laat is en dat er geen argumenten zijn om de inspectie in dit geval toch recht te geven om alsnog bezwaar te maken. Volgens Vellekoop mag Vrom vanwege de speciale positie als rijkscontroleur alsnog bezwaar maken.

Binnen enkele weken volgt de uitspraak van de Raad van State.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.