Home

Achtergrond

Veerman: Suikerprijs min 20 procent, zodat EU niet meer exporteert

De Europese suikerprijs moet bij de hervorming van het suikerregime minimaal met twintig procent worden verlaagd. De precieze verlaging wordt nog onderzocht, maar moet zo groot zijn dat de EU in beginsel geen suiker meer exporteert.

Dit schrijft minister Cees Veerman (landbouw) aan de Tweede Kamer. De inzet van het kabinet is nog steeds op een geleidelijke hervorming van het Europese suikerregime, dat in de zomer van 2006 moet worden vernieuwd.

Het kabinet sluit daarmee in grote lijnen aan bij de voorstellen van de Europese Commissie. Die wil ook een geleidelijke en stapsgewijze hervorming (twee stappen) van het suikerregime. Minister Veerman zal maandag bij het eerste inhoudelijke debat in de Europese landbouwraad voorstellen om geen al te kleine eerste stap te zetten. Het kabinet wil een grotere prijsverlaging in de eerste fase dan de voorgestelde 15 tot 20 procent, maar wil in deze fase van herstructurering ook al een gedeeltelijke compensatie voor de prijsdaling geven. Dit is om de gewenste herstructurering van de suikerproductie en -industrie te versnellen.

Het kabinet ziet graag dat de Europese suikerproductie en verwerking zich concentreert in die regio’s waar dat het meest efficiënt kan. Veerman noemt het ook een interessant idee om in deze eerste hervormingsfase de suikerquota verhandelbaar te maken tussen de lidstaten.(Bron: AgD)Meer informatie landbouw algemeen

  • Cees Veerman
  • Of registreer je om te kunnen reageren.