Home

Achtergrond

Tuinders gaan meer betalen voor gastransport

De korting voor gastransport die netwerkbeheerders doorberekenen aan beschermde klanten is verlaagd. Eerst bedroeg de korting 9,0 procent, deze is nu verlaagd naar 3,8 procent. Tuinders zijn hiervoor volgend jaar 300 tot 1.000 euro duurder uit.

Toezichthouder DTe heeft dit bepaald na een uitspraak van het College van Beroep voor het Bedrijfsleven. De Gaswet veplicht netbeheerders om eventuele efficiencykorting rechtstreeks door te bereken aan de klant. Eerder had DTe deze vastgesteld op 9 procent voor de jaren 2002 en 2003. De rechter oordeelde, in de zaak die de netwerkbedrijven hadden aangespannen, dat deze veel te hoog was. Nu is deze vastgesteld op 3,8 procent.

Komend halfjaar zullen deze kortingen door de netwerkbedrijven worden teruggevorderd. Hierdoor komt er 0,5 tot 0,6 cent bovenop de huidige gasprijs. Na afloop van dit half jaar, dus per 1 juli 2004, vervalt deze verrekening. In 2005 moeten er nieuwe besluiten worden genomen over de gastransporttarieven.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.