Home

Achtergrond 482 x bekeken

Rabobank koopt en verleast kassen

De Rabobank heeft een nieuwe tomatenkas gefinancierd door middel van een sale- en lease-back deal. Het is voor het eerst dat een dergelijke financieringsconstructie in de primaire land- en tuinbouw wordt toegepast. Hierdoor blijft er investeringsruimte en wordt optimaal van de fiscale voordelen geprofiteerd.

Kern van de overeenkomst is dat de bank de Groen Label-kas van de glastuinder koopt vlak voor het moment van ingebruikname. Vervolgens huurt de ondernemer de kassen. De bank keert direct 15 procent van de investering uit, waardoor hij direct een versterking van zijn eigen vermogen krijgt. Het resterende bedrag is voldoende om de leasetermijnen te voldoen en het bedrag voor de koopoptie te betalen. De kas wordt aan het eind van de looptijd weer eigendom van de tuinder.

De Rabobank wil zich met dit type financiering vooral richten op de grotere glastuinbouwondernemingen met forse investeringsplannen. Volgens Sjors Kruiper, directeur Food & Agribusiness van de Rabobank levert de constructie zowel de bank als de ondernemer fiscale voordelen op. Tuinders kunnen vaak niet snel genoeg de fiscale voordelen van een Groen-labelkas binnenhalen. Er kan direct fors worden afgeschreven, maar er wordt vaak niet genoeg winst gemaakt om hiervan direct te kunnen profiteren.

”Ook in andere sectoren is de sale- en leaseback deal in principe toe te passen.” De betreffende investering moet ten gunste van het milieu komen. De sale- en lease-back-transactie voor de Groen-labelkassen is in overeenstemming met de huidige Pachtwet. Door de bevoegde instanties is inmiddels goedkeuring verleend.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.