Home

Achtergrond

Pas op met landbouwvrijstelling bij verkoop grond aan paardenhouder

Niet alle bedrijven die paarden houden worden aangemerkt als landbouwbedrijf. Daardoor vallen deze niet onder de landbouwvrijstelling. Bij verkoop van grond aan een paardenbedrijf kan er voor het verschil tussen de WEVAB en de verkoopwaarde geen beroep worden gedaan op de landbouwvrijstelling.

Als een agrariër dus verkoopt en de paardenhouder is geen landbouwbedrijf, dan zal de verkochte grond dus na verkoop buiten het kader van een landbouwbedrijf worden aangewend, zodat er voor het verschil tussen de agrarische waarde en de verkoopprijs geen beroep op de landbouwvrijstelling gedaan kan worden. Het is belangrijk om dit duidelijk voor ogen te hebben, voordat de koopovereenkomst wordt gesloten.

Dit is voor de verkopende agrariër van het grootste belang. In voorkomende gevallen – waarin twijfel zou kunnen bestaan over de toepasselijkheid van de landbouwvrijstelling – verdient het aanbeveling hierover in het koopcontract een bepaling op te nemen. Zo zou bepaald kunnen worden dat de verkoper een schadeloosstelling ontvangt voor het geval hij met de fiscus dient af te rekenen over de meerwaarde in de verkochte grond, indien de landbouwvrijstelling niet van toepassing is. (mr. S.F.J.J. Schenk)Lees ook Paarden op bedrijf vaak privé en buiten de landbouwvrijstelling

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.