Home

Achtergrond

PZ verlaagt heffing met vier cent per 100 kilo melk

De PZ-heffing die de melkveehouders maandelijks via het melkgeld afdragen aan het Productschap Zuivel (PZ) gaat volgend jaar omlaag. Het bestuur van het productschap heeft gisteren besloten de heffing terug te brengen tot twaalf cent per honderd kilo melk. Nu betalen de veehouders nog zestien cent per honderd kilo.

Deze daling scheelt een melkveehouder een paar honderd euro per jaar. De daling is het gevolg van de financiële positie van het fonds Dierziektebestrijding. Die is dusdanig dat de melkveehouders minder hoeven bij te dragen. Het is de tweede achtereenvolgende keer dat het productschap de heffing voor de melkveehouders verlaagt. De hoogte van de heffing ten behoeve van de diergezondheid komt met deze verlaging uit op zeven cent.

Samen met de administratieve heffing voor de financiering van de bestuurs- en apparaatskosten van het productschap à twee cent en de zogeheten heffing Melkveehouderij (drie cent) betalen de melkveehouders volgend jaar in totaal twaalf cent. Overigens betalen niet alleen de melkveehouders een heffing aan het productschap. Ook de zuivelproducenten dragen bij. Zij betalen per honderd kilo melk zestien cent. Zelfzuivelaars dragen komend jaar 35 cent per honderd kilo af aan het productschap. Voor het eerst gaan ook melkgeitenhouders een heffing betalen. Het productschap int negen cent per honderd liter geitenmelk. (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.