Home

Achtergrond

Oplossingen voor mestproblemen door vogelpest getroffen bedrijven

Het ministerie van LNV houdt bij de Minas-aangifte rekening met de problemen die zijn ontstaan door de vogelpest. Enkele knelpunten kunnen worden opgelost binnen de regelgeving door gebruik te maken van schattingen en forfaits. In andere situaties is dit geen optie en zal moeten worden aangegeven dat van de regels is afgeweken.

Begin volgend jaar zal LNV een brochure en meldingsformulier verzenden naar de pluimveebedrijven in de toezichtsgebieden. Andere bedrijven die in de problemen zijn gekomen kunnen de brochure dan opvragen bij het LNV-loket.

De belangrijkset knelpunten zijn dat er te veel dieren zijn gehouden op basis van deaanwzige dierrechten en het houden van dieren op andere tijdleijke locaties.Bij Minas concentreren de meeste problem zich rond de verfijnde aangifte en het te laat inzenden van mestmonsters en het in voorraad hebben van meer dierlijke mest. Ook is het extra afvoeren van onbruikbaar krachtvoer drukt in veel gevallen flink op het minas-saldo. Ook rond de regels van de mestafzetovereenkomsten waren er knelpunten. De belangrijkste was het overtreden van het jaarplafond.

Meer informatie Brief van minister Veerman aan de kamer met alle oplossingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.