Home

Achtergrond

Kamer wil fout landinrichting herstellen, schadevergoeding niet voldoende

Als betrokkenen bij een ruilverkaveling kunnen aantonen dat zij benadeeld zijn door een onrechtmatig besluit van de landinrichtingscommissie, dan moeten dat besluit opnieuw worden getoetst. Dat vinden CDA, VVD, ChristenUnie en SGP, die daarmee lijnrecht ingaan tegen minister Cees Veerman.

De besluiten zijn onrechtmatig omdat ze zijn genomen door de secretaris van de landinrichtingscommissie, die daartoe wettelijk niet bevoegd was. Dit werd eerder dit jaar duidelijk, toen de Groningse rechtbank zich uitsprak over een ruilverkaveling in Sauwerd. Minister Veerman betoogde gisteren dat een puur formele zaak is: besluiten werden eerst genomen door de Centrale Landinrichtingscommissie, en toen deze was opgeheven, na 1996, door de secretaris. Dat dit niet wettelijk was geregeld wil Veerman met terugwerkende kracht rechtzetten.

De Kamer bestrijdt dat dit geen inhoudelijke gevolgen kan hebben gehad, en vindt dat de ruilverkaveling zo nodig over moet, ook als het gaat om al afgesloten zaken. Veerman wil daar niet aan: dit zou de rechten aantasten van andere betrokkenen bij de verkaveling. Bovendien zou het een groot beslag leggen op het ambtelijk en juridisch apparaat. Veerman wil mogelijk benadeelden een financiële vergoeding bieden, maar de Kamer vindt dat onvoldoende. “Het gaat niet om klinkende munt, het gaat om grond”, zei Arie Slob (ChristenUnie). Andere betrokkenen zouden dan onrechtmatig bevoordeeld zijn en een schadevergoeding moeten krijgen. “De minister schaadt het vertrouwen in de overheid”, vindt Slob.

Volgens Veerman gaat het om 45 herkavelingszaken die nog in procedure zijn, en 48 die al zijn afgesloten. In een deel daarvan zou mogelijk sprake zijn van schade. De Kamer stemt volgende week over het amendement. (Bron: AgD)

Lees ook Veerman: nauwelijks vertraging bij landinrichting
Lees ook Rechtbank blokkeert alle ruilverkavelingen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.