Home

Achtergrond

Grondprijs daalt eerste helft 2003 met acht procent

De gemiddelde prijs voor landbouwgrond kwam in de eerste helft van 2003 uit op € 32.614,=. Dat is bijna acht procent lager dan de tweede helft van 2002. In de eerste helft van dit jaar is ruim 4.900 hectare van eigenaar gewisseld. Dat is nauwelijks meer dan een jaar geleden.

Dit blijkt uit het laatste overzicht van de ontwikkelingen op de agrarische grondmarkt. Deze notitie stuurde veerman deze week aan de kamer. De cijfers zijn gebaseerd op gegevens van het Kadaster en de Dienst Landelijk Gebied. Alle transacties hebben betrekking op pachtvrije gronden waarbij de koper ook een agrariër is. Het betreft alleen los bouw- en grasland. Dus zonder quotum of gebouwen.

De daling van het aantal transacties zette niet door, maar herstelde zich op het oude niveau. Met name in het Oostelijk veehouderijgebied verwisselden flink meer hectares van eigenaar dan in voorgaande jaren. Ook in de IJsselmeerpolders veranderde met 566 hectare nog nooit zoveel hectares van eigenaar. Dit ondanks het feit dat de grondprijs hier steeg naar € 48.505,= en het hoogste is. De prijzen stegen daar in de eerste helft van dit jaar zelfs met ruim acht procent, waarmee de daling van de laatste helft van 2002 weer teniet is gedaan.

De grond was het goedkoopst in het gebied Waterland en droogmakerijen. De prijs daalde naar € 22.366,= per hectare.

Meer informatie Notitie met exacte prijzen per gebied

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.