Home

Achtergrond

Europese Commissie: Braakpercentage voor komend jaar vijf procent

De Europese Commissie heeft dinsdag besloten om de braaklegging van landbouwgronden in de EU in het seizoen 2004-2005 te verlagen van 10 naar 5 procent. De maatregel is bedoeld als extra steun aan de boeren die geleden hebben onder de extreme droogte van afgelopen zomer.

Landbouwcommissaris Franz Fischler deed dit voorstel vorige week al, maar dinsdag stemde de Europese Commissie er dus mee in. Door het braakleggingspercentage te verminderen van 10 naar 5 procent, zal er gedurende de volgende campagne 7 procent méér graan geproduceerd kunnen worden. Door de kleinere oogst van dit seizoen zijn de prijzen gestegen en de voorraden behoorlijk gekrompen. Door de verlaging van het braakpercentage zullen bij een normaal seizoen de voorraden weer worden aangevuld en op het gewenste niveau komen.

Het Commissievoorstel zal de volgende week maandag reeds ter goedkeuring worden voorgelegd aan de EU-ministers van landbouw die dan in Brussel vergaderen. De Commissie ziet geen redenen waarom haar voorstel geen meerderheid van lidstaten achter zich zou krijgen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.