Home

Achtergrond

Covas: prijs suikerquotum daalt naar 65 cent

Suikerquotum heeft bij de eerste suikerbeurs van het nieuwe seizoen € 0,65 per kilo polsuiker opgebracht. Daarmee is de prijs tien cent gedaald ten opzichte van de vorige beurs. Dat meldt de Limburgse afzetcoöperatie Covas.

Het aantal beursdeelnemers bedroeg 54. Er deden 26 mensen zaken tegen de evenwichtsprijs, waarvan zeventien kopers en negen verkopers. De totaal verhandelde hoeveelheid polsuiker bedroeg 102.796 kilo.

Bij de eerste beurs van Covas in januari 2002 bracht suikerquotum € 1,31 of meer op. Op de vijfde en zesde suikerbeurs, bijna een jaar geleden, lag de prijs op 0,67 per kilo polsuiker. Dit voorjaar steeg de prijs voor het eerst licht naar 0,75 per kilo. Nu is de prijs echter weer gedaald maar 0,65 per kilo polsuiker, waarmee de prijs het laagste niveau sinds de start van de beurs heeft bereikt. Covas verwacht dat de onzekerheid over de toekomst van de EU-suikermarktordening hierbij een rol heeft gespeeld.

Uit de grote belangstelling voor aan- en verkoop van referentie via de suikerbeurs concludeert Covas dat de beurs in een behoefte voorziet. Het bestuur van de Stichting Suikerbeurs houdt daarom in december weer een beurs. De referentie kan worden benut in seizoen 2004.Covas werkt met een maximale prijsafwijking van twintig procent. Dit betekent dat een deelnemer niet meer dan twintig procent naar boven of beneden mag afwijken van de laatste evenwichtsprijs, in dit geval dus van € 0,65. (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.