Home

Achtergrond

WLTO: Prijzen eenjarige pacht BBL gronden veel te hoog

De vergoeding die het Bureau Beheer Landbouwgronden (BBL) in Noord-Holland vraagt voor eenjarige pacht zijn veel te hoog. WLTO adviseert de leden dan ook nog niet in te gaan op de uitgave van gronden voor volgend jaar. De komende maand gaan medewerkers en bestuurders van WLTO proberen de prijs naar beneden te krijgen.

Dit meldt Peter Roos, voorzitter van de afdeling Amstelstreek. Elk jaar rond deze tijd geeft het BBL gronden uit voor eenjarige pacht. De prijs is ieder jaar weer een gevecht en de verhouding tussen prijs en kwaliteit wordt ieder jaar nijpender. Omdat boeren de grond maar één jaar in beheer hebben, steken ze er niet veel energie in, legt Roos uit. De kwaliteit van de gronden daalt hierdoor langzamerhand. Daarbij komt nog dat het aanbod van grond in de regio behoorlijk groot is. Provinciaal bestuurder Albert Hooijer pleit voor realistische prijzen. Ten eerste kan er best meer rekening worden gehouden met de individuele situatie: de kwaliteit van het aangeboden land zelf, maar ook de ligging ervan ten opzichte van het bedrijf dat wil pachten.

BBL gaat uit van twee procent van de waarde die andere gronden in dezelfde regio in de vrije verkoop opleveren. Voor de Vechtstreek komt dat neer op ruim zevenhonderd euro per hectare, meldt BBL-medewerker Arie Bouwman. Hij erkent dat het forse bedragen zijn, maar BBL wijkt in principe niet af van de door het ministerie vastgestelde normen. Toch gebeurt het wel dat land uiteindelijk voor minder wordt verpacht, geeft hij toe. Sommige grond is slecht van kwaliteit, waarvoor het BBL dan een korting hanteert. Alleen in uitzonderingen geeft het BBL kortingen. „We kunnen het niet maken als tien boeren het voor de volle prijs pachten, we tegen het einde van het jaar de prijs laten zakken”, verklaart hij.

WLTO gaat nu proberen om die prijs voor iedereen naar beneden te krijgen. Komende maand vindt er ambtelijk en bestuurlijk overleg plaats. WLTO adviseert dan ook om nog geen pachtcontracten tekenen.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.