Home

Achtergrond

Veerman stelt jonge boeren 20 miljoen in vooruitzicht

Jonge boeren die het bedrijf willen overnemen, kunnen vanaf 2005 een beroep doen op een nieuw steunpotje van 20 miljoen euro. Het geld is met name bedoeld voor rentesubsidie, om daarmee de overnamelasten te beperken.

Minister Veerman heeft zijn toezegging gisteren gedaan in reactie op een verzoek van de SGP en het CDA. Veerman stelt 10 miljoen euro eigen geld beschikbaar en wil dit bedrag verdubbelen door een beroep te doen op Europese medefinanciering. Dit geld komt bovenop de al toegezegde middelen voor ophoging van het borgstellingsfonds en de ontwikkeling van bedrijfsplannen. Veerman heeft de 10 miljoen extra die afkomstig is van het eigen departement naar eigen zeggen bijeengesprokkeld vanuit verschillende potjes.

Dat het nog ruim een jaar zal duren voordat het geld beschikbaar komt, ligt er aan dat de plannen eerst nog door de Europese Commissie moeten worden beoordeeld en goedgekeurd. Jonge boeren die voor rentesubsidie in aanmerking willen komen, moeten wel een vernieuwende en duurzame bedrijfsvoering hanteren. Nog niet te zeggen valt hoe hoog het percentage rentesubsidie kan worden en hoeveel bedrijven per jaar ongeveer voor steun in aanmerking kunnen komen. Het totale aantal agrostarters per jaar is tussen de 1.000 en 1.200 bedrijven. (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.