Home

Achtergrond

Veerman stelt € 3 miljoen beschikbaar voor biologische productie

De Regeling Stimulering Biologische Productiemethode (RSBP) wordt begin 2004 opnieuw opengesteld. Hiervoor stelt Veerman € 3 miljoen beschikbaar. Dit zal waarschijnlijk de laatste openstelling zijn, want uit evaluatie bleek dat de regeling niet aansluit bij de behoefte van omschakelende boeren en tuinders.

Omdat er op korte termijn geen alternatieve omschakelingsregeling beschikbaar is, stelt LNV in de eerste helft van 2004 de RSBP nogmaals open. De nadere details van deze openstelling worden momenteel onderzocht. Ondanks de minder goede marktperspectieven in de verschillende sectoren, wil Veerman toch ondernemers ondersteunen die de overstap naar biologisch willen maken. Daarom stelt hij een bedrag van EUR 3 miljoen beschikbaar. Dat is inclusief cofinanciering uit Brussel.

De RSBP, zo blijkt uit de evaluatie, sluit onvoldoende aan op de verschillende behoeften aan ondersteuning en is bovendien een ingewikkelde regeling. De mate van benodigde steun en de gewenste vorm van ondersteuning verschilt per productierichting. De voorkeur gaat uit naar een nieuwe verbeterde regeling die deze problemen aanpakt. Volledig voldoen aan deze wensen, vereist een drastische aanpassing van de RSBP of het schrijven van een nieuwe regeling. Deze beide opties kosten echter veel tijd, daarom wordt de RSBP nog een keer voortgezet.

Lees ook Overgangsjaar voor biologische landbouw

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.