Home

Achtergrond

Rabo: Financiering uitbreiding varkenshouderij alleen met voldoende dierrechten

De Rabobank wil varkenshouders bij uitbreiding van hun bedrijf alleen financieren als bij de uitbreiding ook de aankoop van varkensrechten is ingecalculeerd. Dit omdat volgens de bank de dierrechten voorlopig nog blijven bestaan.

Varkenshouders krijgen van de Rabobank alleen financiering voor bedrijfsuitbreiding als voldoende varkensrechten worden aangekocht. De bank heeft hiertoe besloten omdat ze niet verwacht dat de dierrechten zullen worden afgeschaft. Dat zegt Ton de Juncker, sectormanager Varkenshouderij van de Rabobank. ”We zijn voor het afschaffen van dierrechten, maar ik zie het niet gebeuren. De overheid wil de administratieve lasten terug dringen. Het is maar de vraag of Minas dan blijft. Ook is het nog onduidelijk in hoeverre het Nederlandse derogatieverzoek door Brussel wordt gehonoreerd. Met het systeem van dierrechten behoudt de overheid een eenvoudig systeem om de grootte van de veestapel te reguleren.”

Bij de beoordeling van financieringsaanvragen houdt de Rabobank hier rekening mee. In het investeringsplan moet de varkenshouder rekening houden met de aankoop van dierrechten. De bank financiert geen bouwplannen zonder dat de stal gevuld kan worden met dieren. (Bron: Agd)

Lees ook Wetsvoorstel voor later afschaffen dierrechten ingediend

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.