Home

Achtergrond

Project seizoenarbeid loopt vier maanden door

Het project Seizoenarbeid van LTO krijgt volgend jaar een verlenging van vier maanden. Waarschijnlijk is het project daarna overbodig, vanwege de toetreding van landen als Polen tot de EU. De verplichte werkvergunning vervalt hierdoor waarschijnlijk.

Per 1 mei verandert de situatie op de arbeidsmarkt omdat op dat moment landen zoals bijvoorbeeld Polen tot de Europese Unie toetreden. Werknemers uit die nieuwe lidstaten hebben dan geen aparte vergunning meer nodig om hier te mogen werken, zoals dat nu nog wel het geval is. Toch is daar op dit moment wel discussie over in de politiek. Op dit moment gaat Nederland nog uit van vrij verkeer van personen en goederen, maar door de slechte economische situatie en de oplopende werkloosheid gaan er ook geluiden op om ook in Nederland te gaan werken met een bepaalde overgangstermijn zoals dat in andere landen gebeurt. “Die termijn kan oplopen tot wel zeven jaar “, weet Projectleider Ineke Westerbroek. “

Afhankelijk van de uitkomst van de politieke beslissing, is het project Seizoenarbeid als ondersteuning nog wel langer nodig, maar die behoefte moet nog gepeild worden. (Bron: Agd)

Meer informatie Polen

Of registreer je om te kunnen reageren.