Home

Achtergrond 640 x bekeken

Problemen herinvestering melkquotum van de baan

Door langere afschrijvingstermijn van melkquotum dreigde er een probleem te ontstaan ronden de herinvesteringsreserve. Melkquotum werd immers een lang afschrijfbaar bedrijfsmiddel, terwijl het altijd kort afschrijfbaar was. Staatssecretaris Wijn heeft dit probleem nu echter opgelost.

Bij de herinvesteringsregeling moet bij verkoop een kort afschrijfbaar bedrijfsmiddel weer in een kort afschrijfbaar bedrijfsmiddel worden geïnvesteerd. Bijvoorbeeld de verkoop van varkensrechten en met de opbrengst hiervan investeren in melkquotum. Nu melkquotum door de afschrijftermijn van elf jaar in een klap een lang afschrijfbaar bedrijfsmiddel was geworden, zou dit niet meer kunnen. Bij verkoop van de varkensrechten zou dan eerst met de fiscus moeten worden afgerekend.

Dit probleem is door een nieuwe resolutie van Staatssecretaris Wijn snel opgelost. Volgens hem moet gekeken worden hoe in het algemeen op een bedrijfsmiddel afgeschreven dient te worden en niet alleen naar het individuele geval. De opbrengst van kort afschrijfbare bedrijfsmiddelen kan dus gewoon voor de aankoop van melkquotum gebruikt worden. Andersom was altijd al toegestaan . De opbrengst van lang afschrijfbare bedrijfsmiddelen, bijvoorbeeld grond, mag worden gebruikt voor de aankoop van kort of lang afschrijfbare bedrijfsmiddelen.

Meer informatie Resolutie van de Staatssecretaris

Lees ook Afschrijvingstermijn melkquota en herinvesteringsreserve afstemmen

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.