Home

Achtergrond

Ondersteuning juridisch advies voor knelgevallen pluimveerechten

Pluimveehouders die vinden recht te hebben op de knelgevallenregeling, kunnen laten beoordelen of een juridische procedure tegen de staat haalbaar is. Hiervoor hebben LTO en de Nederlandse Vereniging van Puimveehouders (NOP) een onafhankelijke advocaat beschikbaar. Het ministerie van LNV betaalt een deel van de kosten.

LTO en de NOP hebben in het verleden geprobeerd om het Ministerie van LNV extra categorieën hardheidsgevallen voor pluimveerechten in te laten voeren. Na veelvuldig overleg tussen de partijen bleef het standpunt van voormalig staatssecretaris Odink en de Tweede Kamer dat er geen nieuwe categorieën hardheidgevallen bij komen. Pluimveehouders hebben slechts de mogelijkheid om een juridische procedure tegen de Staat aan te spannen. Een juridische procedure kan alleen maar gaan over een schadeloosstelling in verband met geleden schade als gevolg van de invoering van de wet. Het gaat dus niet over het toekennen van pluimveerechten.

LNV wil pluimveehouders een financiële bijdrage geven voor een juridische toets door een onafhankelijke advocaat. Bij deze toets bekijkt een onafhankelijke jurist de situatie van de pluimveehouder en geeft advies of een procedure kansrijk is.
LTO/NOP hebben onafhankelijke, gespecialiseerde advocaten beschikbaar. De bijdrage van LNV is echter afhankelijk van het aantal aanmeldingen, maar zal maximaal €1.190 bedragen. De eigen bijdrage bedraagt rond de €1.390 voor LTO-leden en €1.590 voor niet-LTO leden.

De aanmeldingsperiode loopt tot 25 oktober 2003 middels een speciaal aanmeldingsformulier. Na sluiting van de inschrijvingstermijn wordt de exacte hoogte van de vergoeding bepaald. Pluimveehouders kunnen een inschrijfformulier aanvragen bij LTO of NOP (tel 070-3382940).

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.