Home

Achtergrond

Melkquotum buiten beschouwing bij bedrijfsovername

Het ministerie van Financiën is bereid bij een bedrijfsovername het melkquotum buiten beschouwing te laten in de berekening van het schenkings- en successierecht. Hiermee lijkt er een eind gekomen aan de problematiek rond bedrijfsovername.

Dat meldt het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), gisteren na overleg op het departement. Met het overleg is een impasse van een half jaar tussen Financiën en de agrarische sector definitief vlotgetrokken. NAJK-voorzitter Jehan Bouma stelt dat Financiën is een heel stuk opgeschoven is. In eerder gedane voorstellen van het ministerie werd een gemiddeld melkveebedrijf aangeslagen voor tien- tot twintigduizend euro schenkings- en successierecht. Dat was voor het NAJK, LTO-Nederland en de VLB, waarin de agrarische accountants en fiscaal adviseurs zijn georganiseerd, onacceptabel.

Het NAJK wil het nieuwe voorstel van Financiën de komende week doorrekenen. Bouma spreekt van een complexe materie, waarin het er op aankomt wat onder de streep aan overnamelasten resteert. Uitgangspunt voor de agrarische jongeren is dat een agrarisch bedrijf door de fiscus voor de waarde in verpachte staat wordt aangeslagen. Dat maakt bedrijfsovernames financieel haalbaar, aangezien deze waarde ver onder de vrije waarde ligt. (Bron: AgD)

Lees ook Binnen een maand resultaat fiscale voordelen bedrijfsovername

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.