Home

Achtergrond 364 x bekeken

Korting van 18% op varkenseenheden is terecht

In de Wet Herstructurering varkenshouderij is opgenomen dat er een korting van 18% het aantal varkenseenheden plaatsvindt voor de berekening van de varkensrechten. Een varkenshouder maakte bezwaar, ging in beroep maar werd elke keer in het ongelijk gesteld.

Bij de bepaling van de toe te kennen subsidie bij de opkoopregeling is uitgegaan van het aantal geregistreerde varkensrechten bij Bureau Heffingen. Hieraan is een berekening vooraf gegaan op basis van het aantal varkenseenheden aanwezig op het bedrijf. De minister heeft bij het verlenen van de subsidie het varkensrecht in aanmerking genomen zoals dit voor het bedrijf van de varkenshouder bij het Bureau Heffingen is geregistreerd. De boer is echter van mening dat bij de registratie van het varkensrecht ten onrechte een korting is toegepast, zoals opgenomen in artikel 8 van de Whv. Hij is daardoor van mening dat de subsidie te laag is vastgesteld.

De rechter is dat echter meerdere malen niet met hem eens. In de wet is deze rekenmethode opgenomen en de minister heeft als basis de registratie bij Bureau Heffingen genomen. Hiervan kan alleen worden afgeweken in geval van een evidente fout in die registratie. Dat is echter niet aan de orde en het beroep van de varkenshouder wordt dan ook ongegrond verklaard.

Meer informatie Uitspraak van de Raad van State

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.