Home

Achtergrond

Groen licht regenverzekering: LNV mag 50 miljoen bijdragen

Minister Cees Veerman van landbouw mag maximaal 50 miljoen euro uittrekken als garantstelling voor de oprichting van een regenschadeverzekering. Na langdurig beraad heeft de Europese Commissie gisteren het verzoek goedgekeurd.

Verzekeringsmaatschappijen die bereid zijn regenschade aan gewassen te verzekeren, kunnen nu een beroep doen op het potje van Veerman en een polis opstellen. De subsidie wordt drie maanden van tevoren aangekondigd. Dit is om verzekeraars uit heel Europa de kans te geven hun belangstelling te tonen. De verwachting is dat de nieuwe regenschadeverzekering desondanks vóór het nieuwe teeltseizoen klaar is.

De commissie meent dat steun in de vorm van een garantiestelling een blijvende oplossing kan bieden voor de dekking van waterschade, waardoor voortaan compensatie op individuele basis kan worden vermeden. De commissie gaat ervan uit dat alle landbouwers met een verzekerde productie, waarvan de totale waarde op 3.500 miljoen euro wordt geschat, aan de regeling zullen deelnemen.

Voorwaarde bij de garantstelling moet volgens de commissie zijn dat voor boeren een eigen risico geldt van 25 procent van de productie. Schade boven de 25 procent wordt tot een bepaald maximum door de nieuwe verzekeringspolis gedekt. Voorwaarde voor de garantiesubsidie aan de verzekeraars is dat zij het voordeel van de garantie volledig doorsluizen naar de landbouwsector door de verzekeringspremies te verlagen. De garantie wordt toegewezen op basis van de daadwerkelijk gesloten verzekeringscontracten.

Lees ook Waterschadeverzekering op zijn vroegst in 2004

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.