Home

Achtergrond

Binnen een maand resultaat fiscale voordelen bedrijfsovername

De Tweede Kamer wil binnen een maand meer resultaat zien van het overleg over de agrarische bedrijfsovername. Staatssecretaris Wijn heeft toegezegd binnen een maand duidelijkheid hierover te hebben.

De Kamer toonde zich ontevreden over het gebrek aan voortgang bij het overname-overleg. Het overleg over de going-concernwaarde ligt al zo’n acht maanden stil. Tweede kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie houdt een motie achter de hand voor het geval Wijn niet tot overeenstemming mocht komen met LTO-Nederland en het Nederlands Agrarisch Jongerenkontakt over de going-concernwaarde. Hij wil deze motie nu nog niet indienen ”omdat je dan feitelijk als Tweede Kamer zelf aan de onderhandelingstafel gaat zitten. Ik wil eerst het ministerie van Financiën nog even de tijd geven, maar als eind oktober, begin november nog niets is bereikt, dienen wij een motie in.”

Volgens Wijn moet het nu gemakkelijker zijn een akkoord te bereiken over de going-concernwaarde van agrarische bedrijven. Dit is omdat sinds kort meer duidelijkheid is over de waardering en afschrijving van melkquota. Volgens hem is dat een belangrijk knelpunt in het overleg. Partijen kwamen dicht bij een oplossing, maar dit overleg is eind februari 2003 definitief vastgelopen. Naar verluidt waren partijen er in grote lijnen wel uit, maar kon de pijn niet naar tevredenheid over de deelsectoren worden verdeeld. De Tweede Kamer drong tevens aan op vereenvoudiging van het stelsel van overdrachtsbelastingen. Wijn liet merken dat hij daar niet direct op zit te wachten. Hij zegde echter wel een notitie toe over de overdrachtsbelastingen.(Bron: Agrocount / Agd)

Lees ook Bedrijfsovername: hoe nu verder?

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.