Home

Achtergrond

Bij verkoop grond geen uitbreiding mestproductie

Wie zijn areaal verkleint, kan niet worden vervolgd wegens de uitbreiding van de mestproductie. De economische politierechter in Leeuwarden deed deze week uitspraak in een zaak van een veehouder, die zijn grond verkocht, maar vee bleef houden.

De veehouder had geen pachtovereenkomst of grondgebruikersverklaring. De rechter sprak hem vrij. De officier van justitie vond dat de veehouder zijn mestproductie had uitgebreid in de zin van de Meststoffenwet. Maar in feite had de veehouder zijn mestproductie verlaagd van circa 4.000 kilo fosfaat in 2000 tot ongeveer 1.350 kilo in 2002. Daarmee overschreed hij ruim de toegestane productie van 125 kilo fosfaat per hectare. Hij bracht de mest op de grond die vroeger zijn eigendom was en die hij later pachtte. De grond is inmiddels aan de gemeente Leeuwarden doorverkocht om daarop een project te ontwikkelen.

Volgens de rechter kun geen straf worden oplegt wegens uitbreiding van de mestproductie, als er feitelijk sprake is van een vermindering van de mestproductie. De Officier van Justitie legt zich de vrijspraak neer. (Bron: AgD)

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.