Home

Achtergrond

Bij staking gebouwen waarderen op vrije waarde, ook al zijn ze weer verhuurd

Bij staking van de onderneming moeten de gebouwen die worden overgebracht naar privé, worden gewaardeerd op de vrije waarde. Dat de gebouwen al weer zijn verhuurd aan een ondernemer maakt in deze niet uit. Zo oordeelde het Hof Arnhem.

Een champignonkweker en zijn vrouw staken hun onderneming op 30 april 1997. Het vastgoed gaat dan naar hun privé-vermogen over en wordt meteen verhuurd aan iemand die de kwekerij kennelijk voortzet. De waarde van het vastgoed wordt door een taxateur gesteld op fl. 246.000. In verband met de verhuur nemen zij op de slotbalans 60% van die waarde op. De inspecteur vindt dat de verhuur in privé heeft plaatsgevonden en bepaalt de vrij opleverbare waarde op fl. 216.000. Uiteindelijk leidt dat bij de vrouw slechts tot een correctie van het aangegeven inkomen van fl. 2.850. Niettemin legt de inspecteur een verzuimboete op van fl. 132.

Hof Arnhem vindt met de inspecteur dat voor de bepaling van de stakingswinst de waarde vrij opleverbaar in aanmerking komt, maar vindt nog ruimte om meer landbouwvrijstelling te geven. De boete wordt uiteraard geschrapt. Voor een verhoging van de taxatiewaarde zoals door de inspecteur bepleit, ziet het Hof geen aanleiding.

Meer informatie Uitspraak Hof Arnhem

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.