Home

Achtergrond 548 x bekeken

Stabiel areaal aardbeien, minder teelt vollegrond

Het areaal aardbeien lijkt het komende seizoen stabiel te blijven.

Het areaal aardbeien lijkt het komende seizoen stabiel te blijven. Het productieareaal vollegrond krimpt ten koste van uitbreiding in de glasteelt. Het oppervlak stellingteelt lijkt stabiel tot licht groeiend. Dat is de verwachting van teeltadviesbureaus DLV Plant en HortiNova.

De areaalontwikkeling staat in lijn met de trend dat steeds meer telers aardbeien uit de grond telen. Het areaal glasaardbeien groeit jaarlijks met 5 tot 7 procent. Adviseurs verschillen van mening over de uitbreiding in de stellingteelt. Bart Vromans van Hortinova verwacht dat het areaal stabiel blijft. "Er zijn links en rechts toch al bedrijven failliet en er zijn telers die op de wip zitten." DLV Plant gaat uit van een groei van een paar procent.

Elsanta blijft het hoofdras. In de vollegrondsteelt lijken Sonata en het nieuwere ras Figaro de rol van Elsanta niet over te kunnen nemen. Volgens adviseurs presteert Sonata goed in het voorjaar, maar laat de kwaliteit soms te wensen over in warmere maanden. Afgelopen seizoen waren daardoor kwaliteitsproblemen in de handel.

"Sonata heeft een strikt plukritme nodig", meent Teunis Sikma van plantenvermeerderaar Goossens Flevoplant. "Daarnaast moet je goed op de voeding letten en plantsapmetingen in de gaten houden," valt Bart Vromans van HortiNova hem bij.

In de stellingteelt deden zich afgelopen zomer problemen voor met meeldauw in Elsanta. "Dat zie je de laatste twee jaar toenemen en is
een bron van zorg voor telers," aldus Jos van Hamont van DLV Plant.

Een alternatief is mogelijk het kleinere ras Figaro. Dat is minder meeldauwgevoelig. "Maar prijzen liggen 20 tot 30 procent lager ten opzichte van Elsanta", weet Vromans. "Afzetorganisaties moeten goede proeven doen met houdbaarheid van verschillende rassen van gelijke plantdatum en teler. Als rassen positief of gelijkwaardig zijn moeten ze dit goed communiceren met de handel." Volgens hem is het de vraag hoe bijvoorbeeld The Greenery omgaat met een ras als Sonata in het nieuwe samenwerkingsmodel.

Administrator

Of registreer je om te kunnen reageren.