Home

Achtergrond 268 x bekeken

'Agrarische grondstoffen blijven in prijs stijgen'

De prijsstijgingen van agrarische grondstoffen zetten zich de komende jaren voort.

Die visie geeft het internationale voedingsresearchinstituut IFPRI. De actuele grondstoffenmarksituatie kan niet worden gezien als een snel weer dovend 'strovuur' maar als een structurele kentering van de trend. Dat beklemtoonde IFPRI-secretaris-generaal Joachim von Braun.

De situatie is volgens hem het gevolg van de snel voortschrijdende globalisering en groei van de verstedelijking. "Azië is bezig met een inhaalslag. De energieproductie wordt belangrijker en de supermarkten vergroten hun aandeel bij de afzet. Meer geld betekent meer consumptie en dat zorgt voor de boom die we vandaag beleven met flessenhalzen bij de aanvoer van grondstoffen en daardoor stijgende prijzen."

Ter illustratie noemt Von Braun dat het IFPRI-scenario alleen al voor India binnen afzienbare tijd voorziet in een groei van de vraag naar vlees met 176 procent en naar melk met ruim 100 procent.

De prijzen van grondstoffen stijgen mee. De maisprijs stijgt tot 2020 met tussen de 26 procent en de 76 procent, suiker tussen de 12 en 27 procent en oliegewassen met tussen de 18 en 44 procent, zo voorspelt het IFPRI. Von Braun verwacht ook dat de concurrentie tussen voedingsteelt en bio-energieteelt zich verder kan verscherpen. "Boeren kiezen de teelt waarmee ze het meest kunnen verdienen."

Of registreer je om te kunnen reageren.