Foto: Koos Groenewold BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Of ik twijfel over de overname? Nooit!’

Veel is onzeker, maar Kevin Bakker wil hoe dan ook het bedrijf overnemen.

Als er één opvolger ontzettend enthousiast is over zijn vak, dan is het wel Kevin Bakker. Onzekerheid over de wet- en regelgeving is er wel, maar hij gaat er 100% voor.


Lees verder onder de foto‘s.

Samen met zijn vader vormt Kevin (21) Mts. Bakker Akkerbouw & Agro-Service in Zeewolde. Dit omvat een akkerbouwbedrijf, de verhuur van grond voor tulpenteelt en de verhuur van koelruimte voor 1.110 kisten voor pastinaak en wortelen. “Ook doen wij constructiewerk en loonwerk, zoals zaai- en oogstwerkzaamheden.” - Foto's: Koos Groenewold

Samen met zijn vader vormt Kevin (21) Mts. Bakker Akkerbouw & Agro-Service in Zeewolde. Dit omvat een akkerbouwbedrijf, de verhuur van grond voor tulpenteelt en de verhuur van koelruimte voor 1.110 kisten voor pastinaak en wortelen. “Ook doen wij constructiewerk en loonwerk, zoals zaai- en oogstwerkzaamheden.” – Foto’s: Koos Groenewold

Kevin Bakker (21)

Woonplaats: Zeewolde (Fl.).
Opleiding: Aeres mbo in Barneveld, richting Groen Grond en Infra. Kevin heeft zijn diploma op zak.
Bedrijf: Samen met zijn vader vormt Kevin Mts. Bakker Akkerbouw & Agro-Service. Dit omvat een akkerbouwbedrijf met 65 hectare in eigendom, 22 hectare pacht en nog huurgrond. Ze telen aardappelen, uien, suikerbieten, tarwe en ze verhuren grond voor tulpenteelt. Daarbij is er de verhuur van koelruimte voor 1.110 kisten voor pastinaak en wortelen. “Ook doen wij constructiewerk en loonwerk, zoals zaai- en oogstwerkzaamheden.”
Rolverdeling: Kevin en zijn vader doen samen alles wat er gebeuren moet, echt specifieke taken zijn er niet. Ook verhuurt Kevin zich als zzp’er bij Mts van Liere-Grimme, waar ze grond aan verhuren voor tulpen. Ook werkt hij bij akkerbouw en loonbedrijf J. Hut. “Thuis is alles op de rit, ik heb dus tijd om lekker bij te verdienen.”

Je stopt 1 aardappel in de grond en dat worden er dan veel meer. Kevin vindt dat een fantastisch proces.

Je stopt 1 aardappel in de grond en dat worden er dan veel meer. Kevin vindt dat een fantastisch proces.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Plannen om echt iets te veranderen, heb ik nu niet. Misschien zou ik investeren in wat extra kistenbewaring met eventueel een droogwand, zodat we producten van derden kunnen opslaan. Een koelcel zou ook kunnen, maar dat is veel duurder, je bent zomaar een miljoen kwijt. Dan is een droogwand goedkoper.

Een beetje groeien in areaal zou ik ook wel willen, maar dat is eigenlijk niet reëel, de grondprijs is hier € 150.000 per hectare, dat is niet op te brengen. Automatiseren? We zijn daar al heel ver mee, maar misschien kan het nog meer, werken met taakkaarten bijvoorbeeld, maar dat heeft voor mij geen prioriteit. Misschien wil ik ooit omschakelen naar biologisch, omdat steeds meer middelen verboden worden.”

Het bedrijf verhuurt koelruimte voor wortelen en pastinaak, er is plek voor 1.110 kuubskisten.

Het bedrijf verhuurt koelruimte voor wortelen en pastinaak, er is plek voor 1.110 kuubskisten.

Mijn grote voorbeeld is:

“Mijn vader en opa. Ze hebben allebei enorme passie voor de akkerbouw en ze hebben mij daarmee aangestoken. Ze hebben samen veel bereikt en ik ga straks verder in hun voetsporen.”

Het mooiste werk vind ik:

“Het voorjaarswerk, zaaien en zo. Maar oogsten is ook mooi. Eigenlijk is alles mooi! Je stopt iets in de grond, je ziet het een heel seizoen groeien, en uiteindelijk is één aardappel uitgegroeid tot een heleboel. Of één klein bietenzaadje tot een heel grote biet. Dat vind ik echt fantastisch.”

Kevin zou later misschien de bewaring voor derden nog willen uitbreiden, eventueel met een droogwand erbij.

Kevin zou later misschien de bewaring voor derden nog willen uitbreiden, eventueel met een droogwand erbij.

Ik heb een hekel aan:

“De lage prijzen van onze producten en dat terwijl in de supermarkt prijzen alsmaar blijven stijgen.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Investeer ik in grond, in het bijbouwen van kistenbewaring en in de overname. Voor mezelf? Op vakantie met mijn vriendin naar een warm land.”

Over vijf jaar, dan:

“Moeilijk te zeggen. Misschien ben ik dan volledig thuis op het bedrijf, lekker samen met mijn vader werken. Of ik tegen de overname op zie? Nou, ik denk weleens: wat als alles straks verboden wordt? Wat als de prijzen structureel te laag zijn? Dat soort dingen spoken soms door mijn hoofd, maar twijfelen of ik het bedrijf wil overnemen? Nee, nooit. Ik ga er 100% voor.”

Wat Kevin het allermooiste werk vindt? "Alles is mooi. Maar dat de prijzen voor onze producten zo laag zijn, niet."

Wat Kevin het allermooiste werk vindt? “Alles is mooi. Maar dat de prijzen voor onze producten zo laag zijn, niet.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin