Foto: Canva.com BoerenlevenOpinie

‘Het opmerkelijke effect van omdenken’

Hoezo zijn er minder opvolgers? Het zijn er juist méér. Het is maar net hoe je de cijfers bekijkt.

Het leuke aan cijfers is dat je er alle kanten mee uit kunt. Zo waren er recent verse gegevens over bedrijfsopvolging. Daaruit bleek dat 59%, van de boerenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder, geen opvolger heeft. Je zou ook kunnen zeggen: 41% heeft wél een opvolger, maar op de een of andere manier is iets van de fleurige kant benaderen, geen natuurlijke reactie van mensen.

Verfrissend

Toch is het verfrissend om het eens te doen. Een moeilijkheid of een nadeel kan op die manier ineens een voordeel blijken. Daarom scoren de vondsten van Omdenken ook zo goed. Neem nou deze: ‘Leg de lat lekker hoog, dan kun je er beter onderdoor.’ Of: ‘In twijfel zit de intelligentie, niet in zekerheid.’ Er zit een hele filosofie achter omdenken, wie er meer over wil weten, moet maar eens rondneuzen op de bijbehorende website.

Absolute aantallen

Terug naar de opvolgers. Als je niet de percentages, maar de absolute aantallen vergelijkt met 2016, dan zie je dat het aantal teruggelopen is: meer boeren hadden tijdens de afgelopen meting geen bedrijfsopvolger. Maar vergelijk je met bijvoorbeeld het jaar 2000, dan ziet het er heel anders uit. Toen hadden bijna 30.000 bedrijven geen opvolger, nu ‘slechts’ 16.000.

In het dossier ‘Opvolgers’ lees je de verhalen van bedrijfsopvolgers

Bedrijfsgrootte

Dan de bedrijfsgrootte. Je kunt koppen op de grote en middelgrote bedrijven die relatief vaak een opvolger hebben. Dan is het net alsof de rest kansloos is, maar dat is niet zo. Het percentage kleine bedrijven met een opvolger is als enige categorie juist gestegen. Dat was best een verrassende kop geweest.

Alle kanten op

Maar goed, terug naar de 55-plussers. 41% van hen heeft dus een opvolger. Ga je aan de knoppen van de leeftijden draaien, dan wordt dit percentage vast hoger. In de categorie 40-plus, heeft misschien wel 70% een opvolger. Natuurlijk kunnen er in de jaren daarna een boel alsnog afvallen. Wat ik wil zeggen is: met cijfers kun je alle kanten op. Je kunt iets heel dramatisch maken, je kunt iets ook opfleuren en dat met gegevens uit dezelfde database.

Met cijfers kun je alle kanten op. Je kunt iets heel dramatisch maken, je kunt iets ook opfleuren en dat met gegevens uit dezelfde database

In de put praten

Mensen, ik soms ook, zijn goed in staat om zichzelf en elkaar de put in te (laten) praten. De prijzen zijn slecht, de overheid werkt tegen, de milieuwappies zijn irritant, meer dan de helft van de bedrijven heeft geen opvolger, enzovoorts. Allemaal waar. Maar voor je het weet, laat je je meeslepen en heb je geen lol meer in wat je doet. Ik pleit daarom voor een beetje meer omdenken en nee, daarmee ontken je niet de problemen die er zijn. Je gaat ze alleen anders bekijken waardoor je in plaats van moeilijkheden ook mogelijkheden gaat zien.

Aanleren

Het schijnt dat je anders denken kunt aanleren en het moet al heel gek gaan, wil het niet werken. Neem nou het meisje dat blij roept: hoera, het regent, nu heb ik de hele speeltuin voor mezelf. Het werkt hè?

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin