Foto: Dennis Wisse BoerenlevenAchtergrond

Opvolger: ‘Precisielandbouw heeft de toekomst’

Het begon met 1 rooiertje, nu staan er 3 zelfrijders. Cees-Jan bewondert de stappen van zijn voorgangers.

Opvolger Cees-Jan Nobel voorziet dat precisielandbouw de toekomst wordt. Hij heeft zich dan ook voorgenomen zich op dat punt meer te ontwikkelen.


Lees verder onder de foto‘s.

Cees-Jan Nobel (21) woont in Oudenhoorn (Z.-H.). Het bedrijf omvat 150 hectare akkerbouw met plantuien, zaaiuien, fritesaardappelen, tarwe, erwten en suikerbieten. Ook is er een tak voor loonwerk en grondverzet. - Foto's: Dennis Wisse

Cees-Jan Nobel (21) woont in Oudenhoorn (Z.-H.). Het bedrijf omvat 150 hectare akkerbouw met plantuien, zaaiuien, fritesaardappelen, tarwe, erwten en suikerbieten. Ook is er een tak voor loonwerk en grondverzet. – Foto’s: Dennis Wisse

Cees-Jan Nobel (21)

Woonplaats: Oudenhoorn (Z.-H.).
Opleiding: Leidinggevende plantenteelt aan het Edudelta College in Middelharnis (sinds 2018 gefuseerd tot RGO groen-techniek-economie). Daarna nog een jaar Soma College in Harderwijk, richting Uitvoerder Bouw & Infra.
Bedrijf: 150 hectare akkerbouw met plantuien, zaaiuien, fritesaardappelen, tarwe, erwten en suikerbieten. Ook is er een tak voor loonwerk en grondverzet. In totaal zijn er 13 vaste medewerkers.
Rolverdeling: De vader van Cees-Jan doet vooral de planning, een medewerker doet veel landwerk en verder doet iedereen alles wat nodig is. Er zijn geen specialisaties.

Cees-Jan zou de bedrijfstak met de 'aannemerij' nog wel iets willen uitbreiden.

Cees-Jan zou de bedrijfstak met de ‘aannemerij’ nog wel iets willen uitbreiden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik …

“Ik zou meer willen doen in de aannemerij, de grondverzettak. Dan heb je namelijk ook in de winter werk, daardoor is het makkelijker om iedereen het hele jaar door aan het werk te houden.

Verder zou ik inzetten op innovaties zoals precisielandbouw. We hebben natuurlijk wel gps en we werken met taakkaarten. Maar mijn vader is op leeftijd, hij heeft zich er nooit echt in verdiept en zelf moet ik me er ook nog verder in ontwikkelen. Dat wil ik wel echt gaan doen want ik denk dat dit toch de toekomst is. Nu doen boeren er misschien nog niet veel mee, maar ik denk wel dat dat de komende jaren gaat veranderen.”

Het begon ooit klein, nu staat het erf vol met 'stevige' machines. "De stappen die mijn opa en vader hebben gezet, hebben goed uitgepakt", aldus Cees-Jan.

Het begon ooit klein, nu staat het erf vol met ‘stevige’ machines. “De stappen die mijn opa en vader hebben gezet, hebben goed uitgepakt”, aldus Cees-Jan.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn vader en opa. Opa is overleden toen ik 10 was. Hij nam me altijd mee op de trekker, als hij ging ploegen bijvoorbeeld. Dat wakkerde mijn enthousiasme voor het bedrijf aan. De loonwerktak begon ooit met één rooiertje, nu staan er drie zelfrijders. De stappen die opa en mijn vader hebben gezet waren gedurfd, maar ze hebben goed uitgepakt, ik heb daar bewondering voor.”

Onderhoud, het hoort erbij. Schoonmaken gaat nog, maar sleutelen is minder. Cees-Jan noemt zichzelf niet erg technisch. "Maar het hoort er wel bij."

Onderhoud, het hoort erbij. Schoonmaken gaat nog, maar sleutelen is minder. Cees-Jan noemt zichzelf niet erg technisch. “Maar het hoort er wel bij.”

Het mooiste werk vind ik …

“Balen persen na de tarweoogst. Vroeger lagen hier wel 20.000 strobalen op het erf, mijn opa handelde erin. Die enorme stapels, ik vond het een prachtig gezicht en dat is nooit overgegaan. En tijdens het persen is het altijd droog weer, dat is ook prettig.”

Ik heb een hekel aan …

“Na het rooien je aardappels verkopen voor 2 cent, daar is niks aan. En verder vind ik het onderhoud van de machines niet zo leuk. Ik ben niet erg technisch en heb er weinig geduld voor.”

Bezig zijn met stro, zijn opa deed het al en dat is overgespreongen op Cees-Jan. Zijn favoriete klus? Hij hoeft er niet lang over na te denken: balen persen.

Bezig zijn met stro, zijn opa deed het al en dat is overgespreongen op Cees-Jan. Zijn favoriete klus? Hij hoeft er niet lang over na te denken: balen persen.

Als ik een miljoen win in de loterij dan …

“Investeer ik dat in de bedrijfsovername en in grond, dat wordt namelijk alleen maar meer waard.”

Over vijf jaar dan …

“Hoop ik dat ik meer in het bedrijf zit. Nu sta ik nog gewoon op de loonlijst. Ook hoop ik dat ik mijn vader wat kan ontlasten. In de oogstperiode heeft hij best veel stress, soms krijgt hij wel 100 telefoontjes op een dag. Laat mij daar maar een deel van pakken, dan kan hij het rustiger aan doen.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Beheer
WP Admin