Boerenblog

6 reacties

‘Hoe gaat het … Echt?’

In de kersteditie van Libelle staat een mooi interview met Bianca Straathof uit Echten (Drenthe). Ik raad het iedereen aan.

De titel van het artikel komt rechtstreeks bij me binnen: ‘Mijn Fred wordt géén burn-out boer’. Op een heel aansprekende manier vertelt Bianca in het interview over haar avontuur tijdens de boerenprotesten en dat de saamhorigheid tijdens de acties haar gezin een beetje positiviteit en hoop op het erf heeft gebracht.

Niet alleen insiders geraakt

Als boerin ben ik uiteraard bevooroordeeld, maar ik weet zeker dat Bianca’s boodschap ook de Libelle-lezers heeft geraakt die geen insiders zijn en ik ben ervan overtuigd dat ze daarmee begrip heeft gecreëerd voor de hele sector, zonder dat ze zich als slachtoffer heeft laten optekenen. Daar heb ik veel respect voor.

Lees verder onder het Facebook-bericht

Negatieve spiraal

Dat actie en strijd nodig zijn om de moed erin te houden, herkennen we denk ik allemaal. Van dichtbij maakte ook ik mee wat langdurige negativiteit doet. Als je filter stuk is of dreigt te raken, lijkt de hele maatschappij zich tegen je te keren, hebben dierenactivisten te veel macht, heeft ‘de politiek’ het helemaal bij het verkeerde eind en lig je wakker van de accountmanager van de bank. Of dat terecht is of niet, doet niet ter zake. De negatieve spiraal doet zijn werk wel.

Voor mensen met een betaalde baan is een burn-out op persoonlijk vlak niet minder erg dan wanneer het een boer treft. Echter, de gevolgen van langdurig opgebrand zijn terwijl je dagelijks een complexe onderneming moet runnen voor eigen rekening en risico, zijn zeer ingrijpend en soms zelf fataal.

Lees meer over burn-outs op de boerderij en hoe je de signalen ervan kunt herkennen

Grote zorgen over de toekomst

Op oudjaarsdag stapte een jong familielid van ons uit het leven. Naar wat er allemaal in zijn hoofd omging voordat hij deze dramatische keuze ten uitvoer bracht, kunnen we alleen maar gissen. Heel veel mensen, ook agrarische collega’s, maken zich meer zorgen over de toekomst dan ze willen toegeven.

In plaats van het nietszeggende ‘De beste wensen’, wens ik iedereen die dit leest oprechte interesse in de ander. Vraag eens aan iemand hoe het nu écht met hem of haar gaat en neem geen genoegen met een beleefd en gewenst antwoord. Oprechte aandacht voor een ander, is mijn wens voor 2021.

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel dan 0800-0113 of kijk op www.113.nl . Contact kan 24 uur per dag en mag desgewenst anoniem.

Laatste reacties

 • Alco

  Je kunt wel zeggen dat je je leven niet kwijt wilt door steeds strengere regels.
  Maar daar tref je de Nederlander niet mee.
  Want deze denkt dat het nodig is voor het behoud van de leefbaarheid van de aarde.
  Want dat zou nog veel grotere consequenties hebben.

  Nee. Alle onzinnige regels met feiten onderuit halen is waar we onze rug voor moeten rechten.
  Daar gaan we aan ten onder.

 • Zuperboer

  Feiten (wetenschappelijke) zouden de basis moeten vormen Alco. Maar als je zonder met je ogen te knipperen NH4 en NOx bij elkaar optelt dan weet je dat feiten niet méér tellen. De emotie regeert en de basis onder onze rechtsstaat wankelt.

 • Vhouder

  alco wij zijn aan de beurt en ik weet dat het vaak onterecht is maar zie geen manier om er iets aan te doen want bij deze regering telt waarheid niet meer maar wat hun het beste uitkomt telt

 • WGeverink

  Klopt. Feiten tellen niet meer. De dochter en schoonzoon van een kennis werken in een groot regionaal ziekenhuis. De schoonzoon in IC. Op de vraag hoe ernstig het was met de Corona was het antwoord" Ja we hebben drie patienten met Corona op de IC en zes patienten met longontsteking door het dragen van mondkapjes.

 • veldzicht

  Nooit geweten dat je door het dragen van een mondkapje longontsteking krijgt.Is dit wel waar?kan het bijna niet geloven.

 • WGeverink

  Een stoffen mondkapje is net als een vaatdoek een priema plek voor voor het fokken van ziektekiemen en schimmels.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.