Redactieblog

15 reacties

‘Het zal wel meevallen met verhuisdrift uit de stad’

Massaal verhuizen naar platteland zou in trek zijn. Maar als ik boer was, maakte ik me er niet druk om.

Zou het er dit jaar echt van komen? Van de voorspelde toestroom van stedelingen naar het buitengebied? Dat was waar makelaars vorig jaar de mond van vol hadden. De coronamaatregelen hielden mensen aan huis gekluisterd en dat viel niet mee. Zeker als het mooi weer was, viel het tegen om met het gezin op een kluitje te zitten met niet meer buitenruimte dan een balkon of een vensterbank. Het park dan maar? Daar was het druk. Heel druk.

Dan liever het platteland. Voor hetzelfde geld, of soms (veel) minder, heb je daar een riante woning met grote tuin en een heeeel groot park vlakbij. Dat park is niet zelden boerengrond waarvan het niet de bedoeling is dat je er je picknickkleedje uitspreidt, maar toch. Je struikelt er in elk geval niet over elkaar. En aangezien thuiswerken de norm aan het worden is en er op het platteland tegenwoordig ook internet is, hoef je niet langer om de hoek van je kantoor te wonen.

Bedrijfsvoering in gevaar

De interesse om te verhuizen zou zelfs zó groot zijn dat enkele makelaars spraken van hysterische taferelen. Ik heb een aantal boeren gesproken die daar niet blij van werden. Je hoeft immers maar één nieuwe buur te hebben die je bedrijfsvoering dwarsboomt en je toekomst kan er heel anders uitzien dan je voor ogen had.

Nu moet ik eerlijk zeggen dat als verkopers beginnen over hysterische toestanden, ik acuut wantrouwig word. Of iemand nou bloemkool verkoopt of huizen, zodra je gaat roepen dat de belangstelling gigántisch is, raak je iets bij mensen. Dan ontwaakt de gedachte: o jee, straks is het misschien wel op. Niet dat je nou zin had in bloemkool, je had eigenlijk helemaal niet aan bloemkool gedacht, maar dan ga je toch denken: oei, laat ik er maar snel eentje kopen nu het nog kan.

Geen zorgen over toestroom van randstedelijke coronavluchtelingen

Belangstelling wonen in het buitengebied

Roepen over een grote vraag, creëert een grote(re) vraag en als er één beroepsgroep is die dat haarfijn aanvoelt, zijn dat verkopers. Waaronder dus ook makelaars. Dus die vaststelling van gigabelangstelling voor verhuizen naar het buitengebied nam ik met een korreltje zout. Ervan dromen, ja, daar kan ik me iets bij voorstellen. Lekker even koekeloeren op Funda wat er zoal te koop staat, even de foto’s langs om te kijken hoe het er van binnen uitziet, het is leuk tijdverdrijf. Aan meer dan 1.000 van zulke plattelandsgluurders (ik doe het zelf soms ook) werd gevraagd: heb je belangstelling? Ja, zei ruim 12%. De vervolgvraag werd helaas niet gesteld. De ga-je-het-ook-echt-doen-vraag. Ik durf er wat om te verwedden dat er van die 12% dan maar een handvol mensen over zou blijven. Want verhuizen doe je niet even hup, omdat het je momenteel niet zo bevalt in je stad. Hoe graag makelaars ook willen verkopen, als ik boer was, zou ik me niet zo’n zorgen maken over een massale toestroom van randstedelijke coronavluchtelingen.

Lees meer over het coronavirus in dit dossier.

Download op FoodAgribusiness.nl de gratis whitepaper Het vaccin voor jouw business en kijk de webinars over ondernemen in coronatijd terug:

Hoe creëer ik financiële ruimte in tijden van crisis?
Wat is het effect van corona op de afzetketen?
Kansen zien in tijden van crisis

Laatste reacties

 • wimpy

  Hier in de achterhoek worden de huizen (en dan vooral buitenaf) steevast ver boven de vraagprijs verkocht, 20 bezichtigingen zijn geen uitzondering ,dan blijven er een stuk of 8 serieuze kandidaten over die mogen dan inschrijven .
  En dat zijn echt geen mensen uit de buurt die aan de bak komen

 • veldzicht

  Hier worden ook maar gewone aardige huizen en ook niet meer,verkocht voor 6 tot 8 ton. Voor 8of 9 ton koop je echt geen villa dan moet je toch minstens 1,6 mee brengen of meer .En het is toch maar gewoon een plattelands weggetje met boerderijen in de randstad in de buurt van Leiden.

 • bluemink

  Ook hier in de Achterhoek ( klein gehucht) worden de huizen als warme broodjes verkocht, en niet aan de jongelui uit de buurt. De huizen gaan naar de mensen, die rust willen, en daar willen ze flink voor betalen, voldoet het dan uiteindelijk niet aan de verwachtingen, dan begint het gez.... jammer

 • Firma Vellenga

  Hier (wel iets verder op) een jong stel met kinderen komen wonen, in een riant huis. Het is een en al verlichting buitenom het lijkt bijna wel een vliegveld. Dat op het platteland

 • Alco

  Nou. Als representatief is wat hier in de straat is komen wonen, dan kun we bijna spreken van een volksverhuizing.
  Eén gezin uit Hoofddorp, één uit Leiden en één uit Utrecht.
  Trouwens nergens last mee!!!!

 • agratax(1)

  Margreet het gaat niet over wat jij zou doen in dezen. Het gaat er om wat de trend wordt en die zou wel eens kunnen worden Randstad uit en Achterhoek / Veluwe in. De (lagere) overheden doen ijverig hun best om de Randstad "dichterbij" het Oosten te brengen met verbeterde railverbindingen en dat gaat door en hiermee wordt forensen een stuk aantrekkelijker en hier komt bij dat thuiswerken voor velen niet alleen mogelijk is maar ook aantrekkelijk (nog even wennen). Hier komt bij dat woningbouw in de Randstad nagenoeg planologisch onmogelijk is geworden omdat het Veenweide gebied tot heilig natuur en recreatie gebied is verklaard. Hier komt bij dat bouw op zand veel goedkoper is dan bouw op veengrond.

 • trekker123

  Dat wordt dan een miljoen huizen er bij bouwen in de buitengebieden? En dan daar omheen een natuur zoals we ons voorstellen dat het 1.000 jaar geleden was.

 • Alco

  @trekker.
  En de ex-boer als een schoothondje de natuur onderhouden voor de GLB gelden.
  En daar denken ze dus mee de economie gezond te houden.

 • kraats

  typisch klok-en-klepel-verhaaltje ...

 • Gat

  5 jaar terug nog huis gekocht waar ik minder dan vraagprijs voor betaalde. Heb toen tot laatste gewacht mee iets kopen. De rente en huizenprijzen zakten. Ben blij dat ik me geld daar in heb gestoken en niet in mantelzorg woning op het bedrijf.
  Mja ken zwager woonde im dorp. Huis te koop gezet dit jaar. 20 man om te kijken. Er was maar 1 man die biedde. Ja, en die was denk ik opgenaaid door de huizenprijzen gekte, want die bood op huis van 275.000 gewoon 25000 eroverheen.
  Mensen laten zich opnaaien door alles.

 • veldzicht

  Toch is het vreemd.Die mensen kopen peperdure huizen en toch blijven ze 2 auto's rijden ,gaan nog 2x per jaar op vakantie(nu even niet met corona) en gooien nog goede badkamers en keukens zonder pardon het huis uit voor
  een nieuwe.De mensen stikken nog van het geld lijkt het terwijl de boeren met een zuinig gezicht een lang weekend weg gaan en een met moeite een 2e hands auto kunnen kopen van 4 jaar oud.

 • Alco

  @Veldzicht.
  Allemaal op de plof.
  Blijkt uit gesprekken met mijn zoon. ( hypotheek verstrekker bij bank)

 • veldzicht

  Oke Alco.Maar dan verdienen die mensen toch wel zo veel dat ze het kunnen terug betalen anders kregen ze nooit zo,n hoge hypotheek. En dan maar hopen dat de rente zo laag blijft en/of de rente voor langere tijd hebben vastgezet,

 • kraats

  Bank moet rente betalen om te stallen bij DNB/ECB. Dus die geven het liever jouw zoon zodat hij het in zijn huis steekt, dan beurt bank nog 1,5% voor 10 jr vast ipv betalen

 • Alco

  @Kraats. volgens mij begrijp je het niet helemaal.

  De bank betaald helemaal geen rente aan DNB enz.
  Het eigen vermogen van een Nederlandse bank is slechts een fractie met wat er uitgeleend wordt aan klanten.
  Die banken kunnen heel goedkoop lenen bij de Libor ( olie geld)
  Daarom moeten spaarders stalrente betalen.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.