Foto: Canva BoerenlevenAchtergrond

Boerenstudent is thuis snel afgeleid

De lockdown is verlengd, studenten zitten langer vast aan online onderwijs en dat valt niet mee. Tips om thuis te studeren op de boerderij.

“Schrijf maar op, ik ga mijn eerste jaar niet halen.” Tot die sombere conclusie komt Max Linders. Hij zit in zijn eerste studiejaar aan het Soma-college in Harderwijk waar hij de mbo-opleiding tot kraanmachinist volgt. “We hebben thuis een klein akkerbouwbedrijf. Dit bedrijf wil ik graag overnemen, maar omdat het niet groot genoeg is voor een volwaardig inkomen, wil ik er als loonwerker naast gaan werken. Daarom heb ik me ingeschreven voor deze opleiding. Ik loop stage maar er komt ook best veel theorie bij kijken. Dat gaat nu allemaal online en ik kan me op die manier echt niet concentreren.”

Er is thuis ook veel afleiding

Hij zucht ervan. Op school, in de klas, is iedereen met hetzelfde bezig, je bent samen, je werkt aan dezelfde opdrachten, je hebt het over de lesstof en uiteraard ook over andere dingen. Dat alles hield Max gemotiveerd. Maar nu hij thuis achter zijn scherm les volgt, is die motivatie er amper nog. “Er is thuis ook best veel afleiding, mensen lopen in en uit, en bij elke trekker die langskomt, is mijn focus alweer weg.”

Lessen volgen op school mag niet

Max probeerde van alles, in een aparte ruimte gaan zitten, werken met zijn moeder ernaast die hem bij de les moest houden, het helpt allemaal niks. “Het wérkt voor mij gewoon niet, het lúkt niet.” Bij zijn begeleider op school kaartte hij zijn probleem meermaals aan, maar ook die kan niets doen, want het is tegen de regels om fysiek naar school te gaan. En dus probeert Max het thuis maar weer om al snel daarna te merken dat hij weer vastloopt. “Dan hebben we bijvoorbeeld wiskunde, er is een uur uitleg en vervolgens krijg je opdrachten voor de volgende week. Als ik iets niet snap, kan ik een berichtje sturen naar de docent maar soms krijg ik pas na een uur antwoord. Ja, dan ben ik alweer weg, daar ga ik niet al die tijd op zitten wachten.”

Begin januari zei hij het al: als die lockdown nog lang doorgaat, dan gaat het niet lukken om het eerste jaar te halen. De aankondiging dat de periode met minimaal drie weken verlengd zou worden, was dan ook een bittere pil. “Ik kan me misschien beter meteen maar uitschrijven van de opleiding, want zo heeft het geen zin meer. Ik baal er echt ontzettend van.”

7 tips om thuis te studeren

► Richt een eigen werkplek in. Dat kan je kamer zijn, het kantoor, de keukentafel, alles is goed zolang jij er maar prettig en ongestoord kunt werken.
► Doe een geluidsreducerende koptelefoon op als je snel afgeleid bent door geluiden vanaf het erf.
► Maak een weekplanning, daarin schrijf je op wanneer je les hebt, wanneer je je huiswerk doet en wanneer er tijd is om te helpen op het bedrijf.
► Vraag je ouders deze planning te respecteren en niet tussendoor om je hulp te vragen.
► Snel afgeleid? Vraag je ouders of iemand anders om erop toe te zien dat je je aan je eigen planning houdt.
► Stel doelen en beloon jezelf als je ze gehaald hebt. Bijvoorbeeld: als ik mijn schoolwerk voor vandaag af heb, dán mag ik helpen op het bedrijf.
► Lukt alleen studeren niet? Maak via MS Teams of Google Meet een online studiegroep aan met een of meer klasgenoten en spreek af dat je op bepaalde tijdstippen samen aan de slag gaat.

‘Kansloos’

Max is niet de enige die zijn schooljaar ziet mislukken. Ook Hans Derks denkt niet dat het dit jaar nog wat wordt met zijn mbo-studie veehouderij. De lockdown noodzaakte opnieuw tot online onderwijs, ook voor hem. “Kansloos”, zegt hij over de verlenging van deze periode en de zelfdiscipline die nodig is om toch ‘bij de les’ te blijven. “Probeer je hoofd er maar eens bij te houden als buiten de loonwerker het erf op komt rijden. En van de week was de veearts er voor de bedrijfsbegeleiding. Ja, daar wil ik bij zijn natuurlijk. En van de veearts leer ik ook weer dingen, dus helemaal weggegooid is die tijd niet.” Maar al met al mist hij zo wel heel wat studie-uren, want op het bedrijf is altijd wat te doen. “Dan denk ik: even helpen met voeren. En even dit. En even dat. Of ik dit jaar ga halen? Ehm…. Nou, misschien niet.”

Een klasgenoot van hem heeft het al opgegeven. “Dikke prima”, zegt hij erover zonder met naam en toenaam genoemd te willen worden. “Ik kan heus wel leren, maar niet door een hele ochtend naar een beeldscherm te kijken en daarna op eigen houtje door een lesboek te bladeren.” En ja, ook bij hem is het bedrijf onweerstaanbaar. Even helpen koeien ophalen, even iglo’s uitmesten, even voer aanschuiven, even… “Mijn vader vindt het wel makkelijk en ik doe het graag. Eigenlijk zou ik moeten zeggen dat ik geen tijd heb, dat ik bezig moet met school, maar ja. Dat doe ik dus niet.”

Reparatielessen

Cas van Zutphen volgt de studierichting veehouderij bij Helicon mbo in Boxtel en ook hij vindt het behoorlijk lastig om alle verleidingen van het bedrijf thuis te weerstaan. Tijdens het gesprek klinkt geknor op de achtergrond. “We zijn zeugen aan het uitzoeken. Er is altijd werk zat.” Ondanks dat lukt het hem wel om bij te blijven met de lesstof van school, mede doordat hij zich aanmeldde voor reparatielessen ofwel bijlessen. “Om de week ga ik op vrijdagochtend naar school voor extra economie. Het is maar een paar uur, maar toch is het fijn. Je hebt daar geen afleiding, een leraar zorgt dat je aan de gang gaat en blijft. Daar ben ik veel geconcentreerder en gemotiveerder dan hier thuis.”

Dat de lockdown verlengd wordt, daar zat Cas dan ook helemaal niet op te wachten, want zijn streven is om na het behalen van zijn mbo-diploma door te stromen maar de has. Maar dan moet hij wel aan het schoolwerk zien te blijven. “Ik weet het. En het gaat dit jaar ook wel lukken denk ik. Maar toch. Ik had niet gedacht dat ik het ooit zou zeggen, maar ik ga nu echt liever naar school dan dat ik thuis zit.”

Weinig focus, veel afleiding

Het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap houdt middels een Covid-19 monitor bij hoe het onderwijs eraan toe is tijdens de pandemie. Uit de laatste cijfers, van eind vorig jaar, blijkt dat studenten in het algemeen ‘niet gelukkig worden van afstandsonderwijs’. Hoewel ze zich op hbo en universiteit nog redelijk overeind weten te houden, geldt dat voor andere niveaus minder. Onder meer op aoc’s en roc’s, waar het zogenaamde groene onderwijs ook onder valt, blijkt het voor veel leerlingen erg lastig om thuis de focus vast te houden door allerlei afleiding. Anderen geven er simpelweg de brui aan en steken liever tijd in hun stage of werkplek. Nu ook dit schooljaar overhoop wordt gegooid door corona zijn er bij veel onderwijsinstellingen grote zorgen over leerachterstanden die mogelijk niet meer weg te werken zijn.

Beheer
WP Admin