Boerenleven

Achtergrond 5 reacties

Terugblik op 1949: een fokvarken als hoofdprijs

Het Boerderij Herfstraadsel was hot. De prijzen liepen uiteen van een varken tot een aardappelpan.
Foto: Misset
Foto: Misset

Dat waren nog eens tijden! Op de foto uit 1949 poseert de winnaar van het Boerderij Herfstraadsel met de hoofdprijs: een stamboekvarken. Een dergelijke prijs zou nu ondenkbaar zijn. Wat moet een melkveehouder met een stamboekvarken? En hoe zou een varkenshouder één extra zeug in kunnen passen in de bedrijfsvoering? En hoe zou dat transport- en regeltechnisch moeten? Maar in 1949 kon het wel en het was een hoofdprijs waar je u tegen zegt. Het ging om fokzeug nr. 28.613, geboren uit vader nr. 4.717 en moeder nr. 29.055.

Prijzenbak goed gevuld

Ongetwijfeld waren die nummers voor varkenshouders van toen gesneden koek. Het dier werd per Misset-vrachtwagentje thuisbezorgd, de andere prijzen gingen franco per post, ook de tweede prijs: een Solex. Dat moest de lezers even uitgelegd worden, het betrof een gemotoriseerde fiets. Verder was de prijzenbak gevuld met ‘portemonnaies’, geldbedragen, een handzaag, spade met steel, een aardappelpan, een warmwaterstoof en nog veel meer.

Dat raadsel bestond uit een rebusachtige puzzel. Zie hieronder. Het herfstraadsel leidde tot vele inzendingen, zelfs uit Canada en Indonesië. Leuk detail: veel inzenders hadden hun oplossing voorzien van een persoonlijke boodschap voor de redactie of van rijmregels zoals: Boerderij dat is een blad, door ’t ganse land gelezen. Het heeft aan elke goede boer, een grote dienst bewezen.

Het herfstraadsel betrof een soort rebus, de plaatjes verbeelden woorden die in een tekst moesten worden ingevuld. Wereldwijd deden abonnees mee aan de wedstrijd.

Laatste reacties

 • veehandel2

  Toen was geluk heel gewoon

 • Jolein1

  toen hadden ze nog een krulstaart !! en werden ze beter behandeld door meer ruimte !

 • Jolein1

  toen at ik nog vlees , nu kan ik het niet meer door mijn keel krijgen als je nu ziet hoe ze opgesloten worden met 1000 tegelijk !

 • kleine boer

  jolein wat brengt zon avondje boerensite bezoeken nou op? Dik betaald door de pvdd?

 • WGeverink

  Kun je nog spreken van een van een hoofdprijs als de staart er al van afgevreten is @Jolein1? Lang geleden rook het bij ons in de stal ook naar varkens, stro en hertshoorn olie (tegen staart bijten). Kijkend naar het vele haar op het varken hierboven heeft deze zoals het er uit ziet een stuk harder leven gehad dan het luxe gepamperde leven dat varkens tegenwoordig hebben.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.