In de jaren net na de oorlog, waren bedrijven nog veelal gemengd. Een varken was uiterst welkom en met de huisvesting zat het wel snor. Stikstof? Fosfaat? Niets van dat al. Eisen op het gebied van wet- en regelgeving waren er nog niet. Wie deze fokzeug beschikbaar stelde als hoofdprijs voor het Boerderij Herfstraadsel, is niet bekend. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

Terugblik op 1949: een fokvarken als hoofdprijs

Het Boerderij Herfstraadsel was hot. De prijzen liepen uiteen van een varken tot een aardappelpan.

Foto: Misset

Foto: Misset

Dat waren nog eens tijden! Op de foto uit 1949 poseert de winnaar van het Boerderij Herfstraadsel met de hoofdprijs: een stamboekvarken. Een dergelijke prijs zou nu ondenkbaar zijn. Wat moet een melkveehouder met een stamboekvarken? En hoe zou een varkenshouder één extra zeug in kunnen passen in de bedrijfsvoering? En hoe zou dat transport- en regeltechnisch moeten? Maar in 1949 kon het wel en het was een hoofdprijs waar je u tegen zegt. Het ging om fokzeug nr. 28.613, geboren uit vader nr. 4.717 en moeder nr. 29.055.

Prijzenbak goed gevuld

Ongetwijfeld waren die nummers voor varkenshouders van toen gesneden koek. Het dier werd per Misset-vrachtwagentje thuisbezorgd, de andere prijzen gingen franco per post, ook de tweede prijs: een Solex. Dat moest de lezers even uitgelegd worden, het betrof een gemotoriseerde fiets. Verder was de prijzenbak gevuld met ‘portemonnaies’, geldbedragen, een handzaag, spade met steel, een aardappelpan, een warmwaterstoof en nog veel meer.

Dat raadsel bestond uit een rebusachtige puzzel. Zie hieronder. Het herfstraadsel leidde tot vele inzendingen, zelfs uit Canada en Indonesië. Leuk detail: veel inzenders hadden hun oplossing voorzien van een persoonlijke boodschap voor de redactie of van rijmregels zoals: Boerderij dat is een blad, door ’t ganse land gelezen. Het heeft aan elke goede boer, een grote dienst bewezen.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin