Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1976: levensgevaarlijk ritje op de trekker

Het aantal dodelijke ongelukken was in de jaren zeventig schrikbarend hoog. Men onderschatte de trekker.

De foto hieronder is gemaakt in 1976 en hij stond destijds bij een artikel over veiligheid. Daar was het namelijk niet al te best mee gesteld, ongelukken waren schering en inslag en het bleef lang niet altijd bij blauwe plekken en een schram.

In 1975 jubelde de toenmalige Arbeidsinspectie nog dat er eindelijk een daling was ingezet wat aantallen dodelijke ongelukken betreft. Dat jaar waren er ‘maar’ 34 geweest, een stuk minder dan de 53 in het jaar ervoor.

Lees verder onder de foto

Boeren waren zich er rond de jaren 70 niet altijd van bewust hoe gevaarlijk trekkers konden zijn. Vakbladen zoals Boerderij, speelden een belangrijke rol bij de bewustwording van de gevaren. - Foto: Misset

Boeren waren zich er rond de jaren 70 niet altijd van bewust hoe gevaarlijk trekkers konden zijn. Vakbladen zoals Boerderij, speelden een belangrijke rol bij de bewustwording van de gevaren. – Foto: Misset

Kinderen konden makkelijk van trekker vallen

De meeste ongelukken met dodelijke afloop, gebeurden met trekkers. Van de 34 in 1975 betrof het vier kinderen, veel minder dan de 20 (!) in het jaar ervoor. Het ging meestal mis als ze meereden op een landbouwvoertuig. Kinderen vielen er vaak af en kwamen dan onder de wielen terecht. Op de foto is te zien dat dit makkelijk kon gebeuren, het kind zit helemaal los zonder enige vorm van beveiliging.

Veel lezers zullen vroeger weleens zo hebben gezeten en hebben ervaren dat het nog best lastig was om je vast te houden aan de rand van het spatbord als de trekker over hobbelig terrein reed.

Verplichte rolbeugel voorkwam dodelijke slachtoffers

Dodelijke ongelukken bij volwassenen kwamen vaak doordat de trekker was gekanteld of achterovergeslagen en ze eronder bekneld raakten. De verplichting van een rolbeugel bij trekkerwerk op steile hellingen zoals grasbulten, deed het aantal ongevallen na 1975 flink dalen. Echter, nog steeds staat de landbouw samen met de bouw bovenaan de lijst met de meeste ongelukken, al dan niet met dodelijke afloop.

Lees ook: 1980: Trekker op de kop, gered door de rolbeugel

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin