Boerenleven

Achtergrond 2 reacties

Opvolger Lenno: ‘Een miljoen investeer ik in grond’

Opvolger Lenno Hanse (18) zou als hij een miljoen wint dit geld direct investeren in grond. En in een oude trekker.

Aan werken heeft hij geen hekel, vooral niet als het ook wat oplevert. Dat is met veel wetten en regels echter niet het geval. “We zijn nu druk met schuren schoonmaken omdat Chloor IPC niet meer mag, maar je verdient er niks extra’s mee.”

Lenno zit door de week op kamers in Dronten, het bedrijf thuis in Zierikzee omvat 135 ha akkerbouw. - Foto's: Peter Roek
Lenno zit door de week op kamers in Dronten, het bedrijf thuis in Zierikzee omvat 135 ha akkerbouw. - Foto's: Peter Roek

Lenno Hanse (18)

Woonplaats: Het bedrijf bevindt zich in Zierikzee (Zld.), doordeweeks zit Lenno in Dronten op kamers.
Opleiding: Tuin- en akkerbouw, richting Agrarisch Ondernemerschap bij Aeres Hogeschool in Dronten.
Bedrijf: De vader en oom van Lenno hebben een maatschap met 135 hectare akkerbouw. Het bouwplan omvat consumptieaardappelen, zaaiuien, tarwe, vlas, suikerbieten en cichorei. Er wordt wat grond verhuurd voor de teelt van spruiten en pootgoed, daarnaast participeert het bedrijf in een windmolenpark.
Rolverdeling: Er is geen strakke rolverdeling, alleen in de piektijden van het zaaien en oogsten. Lenno doet dan werk dat zijn vader ook doet zoals ploegen, poten en rooien van aardappels, zijn oom richt zich tijdens de oogst vooral op het combinen en inschuren van producten zoals aardappels en uien.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“De bedrijfsvoering op zich zou ik niet veranderen. Ik denk wel na of ik andere gewassen ga uitproberen. Welke, dat weet ik nog niet. Precisielandbouw vind ik interessant, maar ik loop niet voorop. We hebben één gps-systeem, maar geen taakkaarten. Er is naar mijn idee nog te veel discussie over hoe je de gegevens moet interpreteren. Waar ga je bijvoorbeeld extra kunstmest strooien? Pp de goeie plekken of juist op de slechte? De meningen zijn verdeeld. Los daarvan, we zijn aangesloten bij een werktuigencombinatie. Daar zijn zo’n 70 boeren lid van, we delen de machines, ik kan dus niet zomaar gaan investeren in taakkaarten als de andere boeren dit niet doen.”

We hebben één gps-systeem, maar geen taakkaarten. Er is naar mijn idee nog te veel discussie over hoe je de gegevens moet interpreteren

Mijn grote voorbeeld is ...

“Ik kom hier toch uit bij mijn vader. Opa stierf vroeg, mijn oom zat toen al in het bedrijf, mijn vader gaf destijds les. Hij heeft toch besloten om in het bedrijf te gaan en te helpen het verder op te bouwen.”

Het mooiste werk vind ik ...

“De oogst, denk ik. Maar als ik na een week studeren thuiskom, is eigenlijk al het werk mooi. Dan ben ik het stilzitten wel even zat. Veel klasgenoten zijn boeren en zij hebben hetzelfde. Soms gaan we voor de afwisseling een beetje door de Flevopolder rijden om de gewassen te bekijken. Dat is leuk en thuis kan ik mijn vader erover bijpraten.”


 • Als hij thuis is, helpt Lenno zoveel mogelijk mee. Hij is niet van het stilzitten.

  Als hij thuis is, helpt Lenno zoveel mogelijk mee. Hij is niet van het stilzitten.

 • De oogst is voor Lenno een hoogtepunt in het jaar. "Maar als ik na een week studeren thuiskom, is eigenlijk al het werk mooi om te doen.'

  De oogst is voor Lenno een hoogtepunt in het jaar. "Maar als ik na een week studeren thuiskom, is eigenlijk al het werk mooi om te doen.'

 • De meeste machines zitten in een werktuigencombinatie waar zo'n 70 boeren lid van zijn. Zo delen ze de kosten.

  De meeste machines zitten in een werktuigencombinatie waar zo'n 70 boeren lid van zijn. Zo delen ze de kosten.

 • Het bouwplan bevat onder meer zaaiuien. Als Lenno het bedrijf later overneemt, wil hij misschien wel andere gewassen telen, maar welke, dat weet hij nog niet.

  Het bouwplan bevat onder meer zaaiuien. Als Lenno het bedrijf later overneemt, wil hij misschien wel andere gewassen telen, maar welke, dat weet hij nog niet.

Ik heb een hekel aan ...

“Steeds nieuwe regeltjes die niets opleveren. Nu mogen we bijvoorbeeld geen Chloor IPC meer gebruiken als kiemremmer. We zijn al tijden druk om alles schoon te maken, want het chloor is overal ingetrokken. Het is veel werk en het levert niks op. Onkruid trekken is ook niet leuk, maar het komt je gewas ten goede waardoor dat wel iets oplevert.”

Als ik een miljoen win dan ...

“Investeer ik dat in grond. En misschien in een oudere trekker. We hebben allemaal jonge trekkers, maar zo’n oudje kan zo lekker brullen.”

We hebben allemaal jonge trekkers, maar zo’n oudje kan zo lekker brullen

Over vijf jaar dan ...

“Heb ik mijn opleiding afgerond en ga ik misschien verder studeren in Wageningen als dat parttime kan. Daarnaast wil ik werk buiten de deur zoeken en intussen steeds meer thuis in het bedrijf komen.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • TimmerBloemen

  Lenno Hanse, ik ben op een gegeven moment vertrokken naar The States, geboren op Goerree en Overflakkee, ik woon sinds 1997 in de staat Illinois, ik kan hier nog gewoon met de round up or Glycofate spuiten tegen de onkruiden, ik ken een heel boel Nederlanders, vooral Melkvee houders die in de Staat Wisconsin boeren en waren de regeltjes zat, er is hier nog genoeg plaats, een kennis van mij uit mijn geboorte plaats Nieuwe Tonge is ooit naar Texas verhuisd in '80 en is manager in west Texas op een 35000 acre cotton farm, groeten van uit Antioch, IL 60002 USA

 • hooimijt

  Hoi Timmerbloemen. Jouw kennis is misschien geen eigenaar, wel manager van 35000 acres. Da's dik 15500 ha. 40% van NOP.!!
  Impressive verhaal
  Wat zijn de ervaringen , resultaten enz daro (overthere), het leven.
  Wat levert katoen in $$. Lijkt me een goed vervolg in deze serie; Opvolgers.

Of registreer je om te kunnen reageren.