Boerenleven

Achtergrond

2002: Plensbuien vormen begin van weersverzekering

Net tijdens de oogst begon het te hozen. De schade was groot, maar de overheid vergoedde niets.

Het kwam met bakken uit de lucht, op 5 augustus 2002. Campings liepen onder, aardappelen stonden onder water en in verschillende weilanden zwommen eendjes. Vooral in het Zuiden was het flink raak, maar twee weken later kregen de noordelijke provincies hun deel.

50 millimeter meer neerslag dan normaal

Gemiddeld over het hele land viel toen 112 millimeter, terwijl 62 mm normaal was. De schade bij sommige boeren was groot en LTO pleitte bij de overheid voor een schadevergoeding. Toenmalig landbouwminister Cees Veerman voelde daar echter niets voor. Weerschade was ondernemersrisico, vond hij.

Weersverzekering

Wel wilde Veerman met de agrarische sector en het verzekeringswezen praten over de mogelijkheden van een weersverzekering. Na lang onderhandelen lag er een waterschadeverzekering, maar de belangstelling was mager. De premie was fors, boeren namen dan maar liever het risico.

Het lijken de rijstvelden in Azie, maar het is een weiland in Nederland. Hevige regenval zorgde in augustus 2002 voor de nodige problemen. Deze koe zoekt naar een drogere plek in een weiland in Diemen - Foto: ANP
Het lijken de rijstvelden in Azie, maar het is een weiland in Nederland. Hevige regenval zorgde in augustus 2002 voor de nodige problemen. Deze koe zoekt naar een drogere plek in een weiland in Diemen - Foto: ANP

Droogte en hagelbuien

Maar weersextremen ontstonden ook in de vorm van droogte of hagelbuien. Alleen een waterschadeverzekering voldeed niet meer. Dat was het begin van onderhandelingen over een brede weersverzekering. Het zou tien jaar duren voor die er was en toen bleek ook daarvoor de belangstelling gering. De premie liep in de duizenden euro’s en hoewel boeren aanvankelijk 60 procent gesubsidieerd konden krijgen, moesten ze het bedrag wel eerst voorschieten. Na hun aanvraag moesten ze bovendien nog een halfjaar wachten voor ze de subsidie via de toeslagrechten uitbetaald kregen.

Maximaal een kwart van de schade vergoed

Tot slot werd bij een eventuele schademelding maximaal een kwart van de schade vergoed, iets wat boeren veel te weinig vonden. Dan konden ze net zo goed het risico nemen. Later kwam er nog de assurantiebelasting van 21% op de premie, dat maakte een polis afsluiten ook al niet aantrekkelijker.

Klimaatverandering

Kortom: het zat de brede weersverzekering niet mee. De laatste jaren groeit de belangstelling echter wel, mede door de toenemende kans op weersextremen, een gevolg van de klimaatverandering.

Of registreer je om te kunnen reageren.