Het leger sprong bij om de ergste watertekorten bij boeren te helpen aanvullen. Het water in de jerrycans was vermoedelijk bedoeld als drinkwater voor vee. - Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1976: Pompen of verdrogen

Soms was er voor vee amper nog wat te drinken tijdens de droge zomer van 1976. Het leger sprong bij.

De foto hieronder is uit 1976 en door alleen al dat jaartal te noemen, is wel duidelijk waar het over gaat: droogte. Die zette al in het begin van het jaar in en op hier en daar wat spatjes na, zou het maandenlang niet serieus regenen. Daarbij was het snoeiheet, zo heet dat in de steden sommige auto’s spontaan een klapband kregen op zacht geworden asfalt.

Lees verder onder de foto

Het leger sprong bij om de ergste watertekorten bij boeren te helpen aanvullen. Het water in de jerrycans was vermoedelijk bedoeld als drinkwater voor vee. - Foto: Misset

Het leger sprong bij om de ergste watertekorten bij boeren te helpen aanvullen. Het water in de jerrycans was vermoedelijk bedoeld als drinkwater voor vee. – Foto: Misset

Boeren hadden hun eigen problemen, gewassen verschrompelden en in de wei verdorden gras en mais. Beregenen? Er was haast geen beginnen aan bovendien beschikte lang niet iedereen over een installatie. Her en der sprong het leger bij. Dat is het geval op de foto. Leden van de krijgsmacht vullen jerrycans met water uit een sloot.

Beregeningsverboden om verdorsting vee te voorkomen

Waarschijnlijk is dit water niet bedoeld om gewassen mee te bevloeien, want met een gemiddeld neerslagtekort van 360 millimeter in augustus was er wel wat meer nodig dan een paar jerrycans met 20 liter water. Vermoedelijk was dit water bedoeld voor koeien want ook de drinkwatervoorziening voor het vee stond op sommige plekken onder druk. Lokaal werden daarom beregeningsverboden ingesteld om verdorsting van koeien en varkens te voorkomen.

Noodhulp met mais uit Duitsland

Intussen was de hoop dat er nog iets te oogsten viel, letterlijk verdampt. Uit Duitsland kwam later noodhulp in de vorm van mais. In sommige streken had men daar wel kunnen oogsten, al hadden de oosterburen ook zo hun eigen problemen. De hopoogst was namelijk verdroogd, het bier dreigde duur te worden.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin