Foto: Misset BoerenlevenAchtergrond

1976: Ameland, eiland van ellende met droogte

De droogte van 1976 hakte erin. Ook op Ameland luidden boeren de noodklok. Hun eiland was een prairie geworden.

In navolging van de foto vorige week, nog een exemplaar van de grote droogte die Nederland in 1976 in de greep hield. Op het vaste land klaagden mensen steen en been: asfalt werd zacht waardoor, auto’s verminderd grip hadden en de weg af glibberden; in steden moest de politie vaker uitrukken om burenruzies te sussen. De droogte ging namelijk gepaard met wekenlange hitte waardoor mensen ’s avonds lang in hun tuintjes zaten, vaak met bijbehorend rumoer.

Ramp voltrok zich in buitengebied

Voor hen was lang niet duidelijk dat zich in het buitengebied een ramp aan het voltrekken was. Boeren zagen met de dag de kans op een beetje oogst verminderen. Aardappelen zetten geen knollen, graan werd noodrijp en gras? Dat was allang verschroeid. Hooien of inkuilen kon men wel vergeten maar minstens zo erg was dat er in de wei voor het vee niets meer te vreten stond.

Lees verder onder de foto

Aanblik van Ameland tijdens de droge zomer van 1976. Alles was verdord, er groeide niets meer, alleen nog een paar distels. - Foto: Misset

Aanblik van Ameland tijdens de droge zomer van 1976. Alles was verdord, er groeide niets meer, alleen nog een paar distels. – Foto: Misset

Ameland veranderde in prairie

Alarmerende berichten kwamen er ook vanaf Ameland. Het eiland was veranderd in een prairie, zo klonk het. Ook op de foto die er destijds gemaakt werd, blijkt dat daar geen woord te veel van was gezegd.

Achterop schreef de fotograaf: ‘eiland van ellende’. Alleen distels leken het nog te doen maar geen koe die dat vreet. Boeren maaiden het riet uit de opgedroogde sloten en gebruikten dat als voer, maar toen ook dat op was, wisten ze het ook niet meer.

Er waren boeren die noodgedwongen prima koeien naar de slacht afvoerden voordat de dieren helemaal zouden verhongeren. Pas een maand later begon het te regenen. Eindelijk.

In de rubriek Zo ging het toen gaan we terug in de tijd. Boerderij bestaat al meer dan 100 jaar en aan de hand van foto's uit het archief kijken we naar de agrarische sector in de vorige eeuw. Benieuwd naar meer historie? Check het dossier Zo ging het toen.

Beheer
WP Admin