Boerenleven

Achtergrond 13 reacties

Opvolger: nog meer inzetten op kringlooplandbouw

Precisie- en kringlooplandbouw hebben de interesse van bedrijfsopvolger Roel Pieter de Jong.

Bedrijfsopvolger Roel Pieter de Jong praat gepassioneerd over zijn werk op het bedrijf. Hij is tevreden over de huidige bedrijfsvoering en ingezette koers. Ze werken veel samen met naburige veehouders.

Lees verder onder de foto‘s.

Het voorjaar was droog. Tijdens het zaaien en poten was het stoffig. Roel Pieter controleert het luchtfilter van de John Deere 6130 R. - Foto's: Mark Pasveer
Het voorjaar was droog. Tijdens het zaaien en poten was het stoffig. Roel Pieter controleert het luchtfilter van de John Deere 6130 R. - Foto's: Mark Pasveer

Roel Pieter de Jong (21)

Woonplaats: Ried (Fr.).
Opleiding: Roel Pieter volgt de hbo-opleiding Agrarisch ondernemerschap tuin- en akkerbouw in Dronten. Hij is tweedejaars.
Bedrijf: Akkerbouw en pluimvee, met 120 hectare en 98.000 vleeskuikens (LGK-concept voor Aldi). Het bouwplan bestaat uit pootaardappelen, suikerbieten, tarwe en graszaad.
Rolverdeling: Mts. De Jong wordt gerund door de broers Bauke en Ele de Jong. Roel Pieter zit in de maatschap. “We hebben twee boerderijen. De verwerking en opslag van aardappelen vindt plaats bij mijn oom Ele. Mijn vader en ik verzorgen de kuikens. Ik help met alle voorkomende werkzaamheden.”

Mts. De Jong heeft in totaal 40 hectare pootaardappelen. Op dit perceel van 5 hectare telen de maten het ras Laura voor Europlant.
Mts. De Jong heeft in totaal 40 hectare pootaardappelen. Op dit perceel van 5 hectare telen de maten het ras Laura voor Europlant.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik ...

“Ik zou de pootaardappelteelt graag verder optimaliseren, bijvoorbeeld met optisch sorteren. Misschien kunnen we precisielandbouw toepassen bij het poten. Daarnaast wil ik nog meer inzetten op kringlooplandbouw. Dat doen we nu ook al. We hebben 2.165 zonnepanelen, we voeren eigen tarwe aan onze kuikens en gebruiken stro van eigen land als strooiselmateriaal. De mest gaat terug het land op. We werken veel samen met naburige veehouders. We ruilen grond en verkopen tarwe. We doen aan rechtstreekse verkoop, zonder tussenhandel. Ik kan me goed vinden in de huidige bedrijfsvoering en ingezette koers. We besteden veel aandacht aan een goede bodem met voldoende organische stof. We voeren compost aan en gebruiken vaste kippenmest. Ook doen we zoveel mogelijk aan niet-kerende grondbewerking, om het organische stofgehalte op peil te houden en op te krikken. Graszaad is daarbij een mooi rustgewas. Ook werken we veel met groenbemesters, zoals Engels raaigras en gele mosterd. Een goede bodem, daar begint het mee.”

Begin juli wordt er bij de pootaardappelen om de 6 dagen gespoten tegen luizen en ziektes. De spuit heeft een capaciteit van 3.000 liter. “We spuiten 300 liter per hectare. Ik moet dus meerdere keren tanken”, vertelt Roel Pieter, die aangeeft dat de luizendruk in juli iets is gedaald ten opzichte van het voorjaar.
Begin juli wordt er bij de pootaardappelen om de 6 dagen gespoten tegen luizen en ziektes. De spuit heeft een capaciteit van 3.000 liter. “We spuiten 300 liter per hectare. Ik moet dus meerdere keren tanken”, vertelt Roel Pieter, die aangeeft dat de luizendruk in juli iets is gedaald ten opzichte van het voorjaar.

Mijn grote voorbeeld is …

“Mijn vader en mijn oom. Zij hebben dit bedrijf opgebouwd. Ik heb ook veel geleerd tijdens mijn stages, goede en minder goede dingen.”

De New Holland CX8060 is klaar voor de oogst. Mts. De jong doet ook een stukje loonwerk voor derden, zo vertelt Roel Pieter. “Met deze combine oogsten we zo’n 160 hectare tarwe.”
De New Holland CX8060 is klaar voor de oogst. Mts. De jong doet ook een stukje loonwerk voor derden, zo vertelt Roel Pieter. “Met deze combine oogsten we zo’n 160 hectare tarwe.”

Het mooiste werk vind ik …

“Ik geniet van het afwisselende werk. Landwerk als zaaien, poten en oogsten is mooi om te doen. Ook houd ik erg van werken met de kippen en sleutelen.”

Roel Pieter is de compostbult aan het ophogen. De maatschap heeft 1.000 ton compost besteld bij Orgaworld. “Na de tarwe- en graszaadoogst brengen we compost op het land, om het organische stofgehalte op peil te houden en op te krikken.”
Roel Pieter is de compostbult aan het ophogen. De maatschap heeft 1.000 ton compost besteld bij Orgaworld. “Na de tarwe- en graszaadoogst brengen we compost op het land, om het organische stofgehalte op peil te houden en op te krikken.”

Ik heb een hekel aan …

“Ik heb nergens een hekel aan. Maar schoffelen en onkruid wieden is niet het leukste werk.”

Als ik een miljoen win in de loterij, dan…

“Dat zou ik gebruiken voor de bedrijfsovername. Als de kans zich voordoet, dan zou ik nog wel wat willen groeien.”

Het renoveren van de machineberging hoort momenteel bij de dagelijkse werkzaamheden van Roel Pieter, die geniet van de afwisseling op het veelzijdige bedrijf.
Het renoveren van de machineberging hoort momenteel bij de dagelijkse werkzaamheden van Roel Pieter, die geniet van de afwisseling op het veelzijdige bedrijf.

Over 5 jaar, dan ...

“Ben ik afgestudeerd. Hopelijk ben ik dan ook nog een keer in het buitenland geweest. Twee jaar geleden heb ik stage gelopen bij Woudwijk Farms in Canada. Dat was prachtig. Over 5 jaar werk ik deels thuis en deels buiten de deur, zo verwacht ik. Ik denk dat het goed is om op meerdere plekken ervaring op te doen en verantwoordelijkheid te hebben.”

Mts. De Jong houdt 98.000 vleeskuikens in 3 stallen. Het gaat om langzaam groeiende vleeskuikens, waarvan het vlees bij Aldi wordt verkocht.
Mts. De Jong houdt 98.000 vleeskuikens in 3 stallen. Het gaat om langzaam groeiende vleeskuikens, waarvan het vlees bij Aldi wordt verkocht.

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • Johannushoeve cv

  Leg mijn eens uit wat kringlooplandbouw is en wat jij er onder verstaat? .

 • farmerbn

  Mooi bedrijf en een leuke opvolger. Succes.

 • veldzicht

  Volgens mij doet iedere boer al aan kringloop .Mest er op gewassen er af of dat land van een ander is maakt niet uit.Alleen de nutriënten die door het riool gaan en niet meer terug komen in de landbouw moeten worden aangevuld.Helaas dat is vervuild gelukkig is er ook nog gewone mest, anders werd het echt een probleem maar dat mag je niet zeggen.Mest is slecht er is veel te veel van en is slecht voor het milieu,dat is wat ze willen horen.

 • Sjefo

  Mooi bedrijf, een heel verhaal over “meer inzetten op kringloop landbouw”
  Leg mij nou is uit hoe een agrarisch bedrijf zijn kringloop rond en sluitend kan maken, want dat populair gelul over kringloop kan ik ook, maar kom met een bedrijfsplan, teelt en bemestingsplan en wat ik wil zien is hoe dat deel wat van het erf afgaat waar tenslotte de rekeningen van betaald moeten worden door jou wordt ingevuld.
  Kortom de mineralen die in allerlei vormen het erf verlaten hoe verhoudt zich dat met dat onrealistische kringloop gedachten van jou ?
  Kijk van Schouten kun je zoiets verwachten die doet alles ondoordacht maar van een jong boer had ik meer verwacht.
  Als de mens in de hele kringloop strategie niet wordt meegenomen krijg je als boer een kringloop nooit gesloten.

 • husky

  Veiligheid staat ook niet hoog in het vaandel, slijpen zonder veiligheidsbril en gehoorbescherming, niks mis mee totdat het een keer mis gaat.

 • KKL99

  Nou zeg, wat een reacties. Dit is gewoon een jonge boer met plannen voor de toekomst die nog verder vorm moeten krijgen. Je kan van een 21 jarige in opleiding niet verwachten dat hij van alle facetten exact begrijpt hoe het zit. Toch mooi, hoe zo'n kerel toch het lef heeft om na te denken over een bedrijfsovername in deze tijd. Laat hem lekker kringlopen, precisieboeren, en zijn product in de buurt afzetten.

 • kraats

  Jij mijn aardappelen, ik jouw geld ...
  Da's kringloop , al 100 jaar lang.

 • Drikus Dekker

  Sprookjes bestaan niet dacht ik,of leef ik in een ander land ??? Kringloop uh ja zal wel (dus toch een sprookje) roep me wakker uit een droom.(maar ook niet voor ik uit geslapen ben) 😂😂👍

 • Alco

  KKL. Dan mag ie wel een grote buurt hebben voor 98.000 slachtkippen x ? per jaar.

 • agratax(1)

  @Sjefo. Je weet net zo goed als ik dat "Kringloop" eenkreet is, bedacht door Wereld verbeteraars, dit zijn mensen die de wereld anders wensen. Hun Kringloop gedachte is (vermoedelijk) niet uitvoerbaar als we niet elders op de wereld ons voedsel maken zonder hun kringloop toe te passen. Want laten we wel zijn als je je opbrengst opvoert aan je vee en de melk en het vlees afvoert, zal er minder elementen in de met zitten dan je hebt geoogst. Dit betekent meer onttrekken aan de bodem in de toekomst en daarmee het opbrengend vermogen doen afnemen tot bewerken en oogsten onrendabel is geworden. Hoe nu verder in deze kringloop maatschappij??

 • lieke2009

  He Roel Pieter mooi stukje , succes met de onderneming! Groet Rienk

 • h.lagerweij-dewilde@kpnmail.nl

  Geweldig om te zien hoe een jonge enthousiaste ondernemer in spé zijn toekomst ziet in de agrarische sector. Het gaat vast lukken, je toont in ieder geval vertrouwen in de toekomst. Veel succes gewenst.
  Jan Willem Lagerweij.

 • wiersma k

  mooi stukje. prachtig bedrijf ,veel succes.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.