Boerenblog

1 reactie

‘Meeste erfbetreders zijn oprecht betrokken’

Erfbetreders ze zijn er in soorten en maten. Van commercieel tot zielenknijpers. Maar ze zijn allemaal oprecht betrokken.

Hij heette Loek en kwam elke 3 weken langs op de boerderij. Hij maakte dan een praatje over het weer of het vee. Aan het eind van het gesprek haalde hij altijd een opschrijfboekje tevoorschijn samen met een potlood. Zijn vaste vraag was dan: “kan ik nog iets opschrijven?” Dat was 40 jaar geleden. Loek was toen wat we nu een erfbetreder noemen.

Erfbetreders. Sta je er wel eens bij stil hoeveel erfbetreders er bij jou op het bedrijf verschijnen? Sommigen van hen zijn door jezelf uitgenodigd, anderen nodigen zichzelf uit. Sommigen zijn graag geziene gasten maar er zijn er ook die je waarschijnlijk liever ziet gaan dan komen… Het erfbetredersgilde kent vele gezichten en persoonlijkheden. Laten we eens wat types onder de loep nemen.

Verschillende soorten erfbetreders

  • Zo heb je de commerciëlen. Zij die voor elk probleem een oplossing hebben welke uitsluitend werkt via de producten die zij verkopen. Ze zijn overtuigd van hun handel: niet kopen van hen is een gemiste kans voor u.
  • Ook hebben we de techneuten. De mannen en vrouwen die -gewapend met al dan niet parate kennis- je proberen te overtuigen met cijfers, berekeningen, modellen, argumenten en onderzoeken. Feiten en zekerheden zijn hun houvast.
  • Dan zijn daar de handhavers. Meestal met een figuurlijke zwart-wit bril op de neus. Het zijn de scheidsrechters van de sector, altijd bereid om een gele kaart te trekken. Volg je de regels dan zijn zij gelukkig.
  • De volgende groep zijn de ondernemers. Dat zijn de erfbetreders die eigenlijk zelf boer hadden willen zijn en het liefst bij jou op de trekker springen of in de melkput staan. Ze bekijken je bedrijf door hun eigen ondernemersbril en zeggen: “ik zou dat anders gedaan hebben…”
  • De praatjesmakers. Zij hebben altijd het laatste nieuws paraat en zitten nooit om tekst verlegen. Hun netwerk lijkt oneindig groot. Haarfijn weten ze wanneer je koffie drinkt of zelfs hoe laat er gegeten wordt.
  • De natuurfreaks. Een fanatieke groep want ze hebben een missie. Ze zijn een tikkeltje zuur want het moet allemaal anders, het liefst gisteren nog. Soms aandoenlijk in hun idealen, regelmatig los van de boerenpraktijk, een enkele uitzondering daargelaten.
  • De zielenknijpers. Dit is een relatief nieuwe groep erfbetreders, maar niet minder serieus. Zij zijn benieuwd naar hoe het met je gaat. Deze groep groeit erg snel en vindt altijd wel een argument om met je in gesprek te komen. Je herkent ze onder andere aan de vragen over je gevoelsleven, dus pas op!

Raadgevers

De Hebreeuwse koning Salomo deed eens de uitspraak dat een verstandig mens zich met vele raadgevers omgeeft. Of dat ook voor jouw situatie geldt, kun je zelf het beste beoordelen.

Alle typeringen ten spijt, de meeste erfbetreders die ik ken, zijn zeer betrokken, oprecht en echte vakmensen. Ze hebben het goed met je voor. Net als Loek, 40 jaar geleden.

Eén reactie

  • nautena

    Maar ze hebben het meest met zichzelf voor. Ze willen allemaal aan je verdienen

Of registreer je om te kunnen reageren.