Boerenleven

Achtergrond 9 reacties

‘Ik zie meer in melk leveren met een meerwaarde’

Bedrijfsopvolger Luc wil de gehaltes in de melk nog verder verhogen. Maar hij heeft nog meer ideeën.

Luc van Acht is een bevlogen opvolger. Heel veel groeien is niet zijn ambitie, maar de zaken optimaliseren wel. De gehaltes in de melk zijn al hoog, maar wat hem betreft kan er nog wel iets bij.

Lees verder onder de foto‘s.

Luc van Acht wil het bedrijf thuis overnemen. Ze houden 80 melkkoeien op 50 hectare. Luc werkt momenteel ook buitenshuis bij andere boeren. - Foto's: Koos Groenewold
Luc van Acht wil het bedrijf thuis overnemen. Ze houden 80 melkkoeien op 50 hectare. Luc werkt momenteel ook buitenshuis bij andere boeren. - Foto's: Koos Groenewold

Luc van Acht (22)

Woonplaats: Sint-Oedenrode (N.-Br.)
Opleiding: De Mas in Boxtel afgerond, niveau 3, richting veehouderij.
Bedrijf: Sinds 3 jaar in de v.o.f. met zijn ouders. Het bedrijf telt 80 melkkoeien met bijbehorend jongvee op 50 hectare, waarvan 20 hectare in eigendom. Via Klasseboeren is er een educatietak voor schoolklassen.
Rolverdeling: Er is geen strakke rolverdeling. Per dag bekijken ze wie welke werkzaamheden gaat doen. Daarnaast werkt Luc ook buitenshuis bij andere boeren.

Even spelen met de hond. Het bedrijf heeft alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes in de melk en vanwege de liefhebberij. Luc wil dit zo houden.
Even spelen met de hond. Het bedrijf heeft alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes in de melk en vanwege de liefhebberij. Luc wil dit zo houden.

Als ik het bedrijf overneem, verander ik:

“Grote veranderingen hoeven wat mij betreft niet, ik zie meer in het optimaliseren van de huidige bedrijfsvoering zodat ik het werk makkelijk alleen kan doen. Ik zie veel meer in melk leveren met meerwaarde, daarom streef ik ook naar het verhogen van de gehaltes. Momenteel zitten we tussen de 3,80 en 3,85% eiwit en tussen de 4,55 en 4,60% vet bij gemiddeld 9.500 liter melk. Wij leveren nu PlanetProof-melk, dit levert ook 2 cent extra op.”

Klauwbekappen in een ander type bekapbox, met electrische bediening, is iets dat Luc tijdens een stage leerde en vervolgens thuis introduceerde.
Klauwbekappen in een ander type bekapbox, met electrische bediening, is iets dat Luc tijdens een stage leerde en vervolgens thuis introduceerde.

Mijn grote voorbeeld is:

“Ons pap en mam, die hebben mij vanaf jongs af aan al veel geleerd. Ook heb ik veel geleerd van de boeren waar ik stage gelopen heb. Sommige dingen heb ik thuis ook toe gepast, bijvoorbeeld insemineren, klauwbekappen en financiële zaken.”

Fokkerij is een van de bedrijfsonderdelen waar Luc erg veel plezier in heeft. Maar eigenlijk vindt hij vrijwel alles leuk. 'Ik ben allround.'
Fokkerij is een van de bedrijfsonderdelen waar Luc erg veel plezier in heeft. Maar eigenlijk vindt hij vrijwel alles leuk. 'Ik ben allround.'

Het mooiste werk vind ik:

“Met de koeien bezig zijn, fokkerij, insemineren, melken en landwerk. Ook vind ik het mooi als ik door de wei loop waar de koeien heerlijk staan te grazen. Dit geeft veel voldoening. Verder vind ik het leuk om uit te zoeken waar ik het bedrijf nog kan optimaliseren. Allround bezig zijn vind ik dus het allermooiste.”

Ik heb een hekel aan:

“Koeien die ziek zijn. Zoals , uierontsteking, kreupelheid, kalfziekte en fosforgebrek. Ik heb er ook een hekel aan dat iedere keer de regelgeving verandert.”

Over vijf jaar ziet Luc zichzelf nog meer in het bedrijf werken. Hij zit vol plannen.
Over vijf jaar ziet Luc zichzelf nog meer in het bedrijf werken. Hij zit vol plannen.

Als ik een miljoen win in de loterij, dan:

“Ik zou grond aankopen. Heel veel meer koeien hoeft voor mij niet, maar ik wil wel up-to-date blijven. En ik zou ons pap en mam en mijn zussen uitkopen om het bedrijf over te kunnen nemen.”

Bezig zijn met en tussen de koeien. Voor Luc is er weinig mooier dan dat.
Bezig zijn met en tussen de koeien. Voor Luc is er weinig mooier dan dat.

Over vijf jaar, dan:

“Ik zie mijzelf dan nog meer in het bedrijf werken. We zijn extensief en dat wil ik zo houden. We hebben alleen roodbonte koeien vanwege de hoge eiwitgehaltes en vanwege de liefhebberij. Dit wil ik ook zo houden. Misschien gaan we op de langere termijn verbreden in een neventak, of ons pap gaat dan meer buitenshuis werken. Over vijf jaar hebben we ook geïnvesteerd in een nieuwe melkstal of melkrobot, daar ben ik nog niet over uit. Verder hoop ik dat er over vijf jaar minder strenge en vooral duidelijker regels zijn, zodat ik weet waar ik aan toe ben.”

Dit artikel is onderdeel van de rubriek De opvolger. Ook meedoen? Mail je naam, leeftijd, soort bedrijf en telefoonnummer naar margreet.welink@misset.com.

Laatste reacties

 • kanaal

  ik hoop dat er dan ook consumenten zijn die voor meerwaarde willen betalen, positief verhaal in deze tijden .

 • 306lsa

  zulke verhalen , stukjes zijn gewoon heel erg leuk om te lezen , 👍

 • Alco

  Mooi verhaal.
  Maar wees ervan bewust dat lege schappen in de Super scherprechter zijn.
  Aparte melkstromen worden ingezet om een richting aan te geven die men van hogerhand wenst.
  Hier gaat men in mee voor de extra centen.
  En als het fenomeen algemeen wordt is het extra verdwenen en blijven we zitten met weer een extra regel.

 • veldzicht

  Lopen we niet een beetje veel te overdrijven met al die melkstromen?straks gaat het net als met eieren,10 verschillende soorten eieren terwijl de consument alleen maar kijkt of het geen legbatterij ei is en voor de rest geloven ze het wel,alleen de prijs is nog een puntje waar ze nog naar kijken.Maar of het een blije kip ei,4 granen ei of scharrelei is de mensen zien door de bomen het bos niet meer en kijken hoofdzakelijk naar de prijs,

 • husky

  Men is gewoon veel te ver doorgeschoten met de schaal vergroting, helaas kijken de supers alleen naar geld en macht, men had voor tientallen jaren terug al moeten beginnen met lokaal geproduceerde producten , voor een eerlijke prijs voor de producent en consument bewust moeten maken waar hun producten vandaan komen uit de regio dan hadden de kleinere vaak mooie bedrijven bestaansrecht gehouden en natuurlijk minder kostenverhogende regels vd overheid.

 • veldzicht

  Die schaal vergroting was toch wel door gegaan,net als die kruideniers ,bakkers, en andere kleine 1 manszaken worden opgeslokt door de grote jongens en was het kansloos die kleine bedrijven in de benen te houden,Niemand vind het leuk maar het is niet anders.Allemaal geklets regionaal geproduceerd door kleine bedrijven,2 zaken doen er aan toe;kwaliteit en prijs voor de rest zal de consument het een zorg zijn, op een enkel overgevoelig type na.

 • Alco

  En zo is het @veldzicht.

 • BO(skabout)ER

  ik snap nooit zo goed dat bedrijfsopvolgers altijd zo kijken naar hun ouders. Deze jongen wil ook graag roodbont houden; ik heb ook roodbonte koeien maar heb ze puur door gebruik van sommige goede stieren. 80% van de zwartbonte stieren is beter; dus gebruik ik dat meer. Enkel roodbont is inteelt gevoelig en je hebt iets minder kg's melk.

  Verder prima jongen lijkt me.

 • agratax(1)

  De drive van deze jonge aspirant boer is goed om te lezen. Helaas kan ik hem niet positief stemmen waar het gaat over minder en duidelijkere regels. onze beleid makers houden niet van eenvoud en al zeker niet van minder, doorgaans wordt iedere regel die ze zeggen af te schaffen of te vereenvoudigen, door een nieuwe regel onduidelijker gemaakt zonder te verdwijnen. Ik heb nog geen land gezien waar de bureaucratie is vertrokken ook al is het hele politieke systeem 180 graden gedraaid, de bureaucraten zitten nog op hun post en verdedigen de oude en nieuwe regels met verve. Zal hier echt niet beter gaan bij een verandering van rechts naar links of omgekeerd.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.