Boerenleven

Achtergrond 5 reacties

Boerin Bianca: ‘samen werkt het het mooist’

Bianca Straathof werd door haar man Fred besmet met boerenpassie. Sinds 2004 pachten ze een boerderij in Drenthe. “We konden ons geluk niet op en begonnen met 29 koeien in de grupstal.”

“Vorig jaar kwam ik tot de conclusie dat ik mijn passie gevonden had op de boerderij”, concludeert Bianca. “Ik run de boerderij-educatie en ontvang groepen. Ik werk graag samen met mensen. Daarnaast schrijf ik met veel plezier een column over het boerenleven voor een regionale krant. Soms moet Fred me afremmen, maar ik kan mijn creativiteit goed kwijt in het bedrijf. Uiteindelijk is balans het sleutelwoord, tussen gezin, bedrijf en kinderen.”

Ik melk, schud, voer en maai. En ik help mee kalveren en lammeren op de wereld te brengen.

Eens per maand een toer op de motor

Af en toe moet ze er even tussenuit. “Eerder hadden we één auto, toen we op een dag een tweede nodig hadden, wees Fred me op mijn motorrijbewijs. Nu maak ik eens per maand een toer op mijn motor. Ik maak mijn hoofd ook leeg tijdens het hardlopen of in de melkput. Dan komen de ideeën.”

Van oorsprong is Bianca verpleegkundige, ze groeide als tuindersdochter op in Stompwijk (Z.-H.). Na haar opleiding in Leiden werkte ze op de afdeling oncologie. “In die tijd ontmoette ik Fred tijdens een concert van Normaal. Wij houden van boerenrock. Voor ik hem ontmoette, wilde ik al backpacken in Australië en Nieuw-Zeeland. Ik zei tegen hem: als onze liefde sterk genoeg is, dan overleeft het dit.” Aldus vertrok ze. Fred, die toen op een boerderij werkte, vloog haar vier maanden later achterna.

Contractmelkers op een boerderij met 300 koeien

“Hij wist als driejarige al dat hij boer wilde worden, in Nederland had hij daarvoor weinig mogelijkheden. Wij hebben geen boerenroots. Wij richtten ons daarom op Nieuw-Zeeland.” In 2001 gingen ze er wonen en werken, Fred op een farm en Bianca in de zorg. Na een jaar kwamen ze terug om met een knalfeest te trouwen en daarna voorgoed te emigreren. “We werden contractmelkers op een boerderij met 300 koeien. Ik had voordien nog nooit een koe gemolken.”

29 koeien in een grupstal

Helaas bleek de afstand voor Bianca het struikelblok. “We hadden afgesproken om terug te gaan als een van beiden het niet trok. Ik voelde me wel schuldig, het was zijn droom.” Terug in Nederland had Fred een baan zonder koeien. “Iedere dag zag ik dat hij niet gelukkig was.” In december 2004 kregen ze de kans om een boerderij te pachten in Drenthe. “We konden ons geluk niet op en begonnen met 29 koeien in de grupstal. We hebben heel wat verbouwd, met hulp van onze ouders en dankzij de buren en het naoberschap kwamen we er wel tussen, hier in Drenthe. Nu zit ik in het bestuur van het dorpsbelang.”

Bianca: “Het is een uitdaging om schoolkinderen enthousiast te laten vertrekken met kennis over de oorsprong van voedsel." - Foto: Ruud Ploeg
Bianca: “Het is een uitdaging om schoolkinderen enthousiast te laten vertrekken met kennis over de oorsprong van voedsel." - Foto: Ruud Ploeg

‘Uiteindelijk is balans het sleutelwoord, tussen gezin, bedrijf en kinderen’

Bianca Straathof-van Marwijk (44) woont in Echten (Dr.) en is getrouwd met Fred (44). Samen hebben ze twee dochters (13 en 9) en een zoon (11). Melkveehouderij en Educatieboerderij Straathof omvat 82 melkkoeien, 40 stuks jongvee en 44 hectare land. Bianca verzorgt boerderij-educatie aan scholen, ‘Toer de Boer’ aan groepen toeristen en ze verhuurt een vergaderruimte waar ze arrangementen voor verzorgt.

Welke bladen lees je:
“De Volkskrant, Boerderij en ik lees diverse artikelen online.”

Welke kleding draag je graag?
“Op het bedrijf casual kleding, een katoenen shirt met ons bedrijfslogo en een rood/zwarte werkbroek. Als we uitgaan dan vind ik een jurkje met cowboylaarzen leuk.”

In wat voor auto rijd je?
“We hebben een Toyata Avensis. Daarnaast heb ik een motor: Honda Shadow (700cc).”

Wat is je favoriete televisieprogramma?
“Ik kijk niet veel televisie maar probeer wel eens ter ontspanning een Netflix-serie te kijken.”

Wie zou je wel eens willen ontmoeten?
Annie Mwangi, een inspirerende boerin uit Kenia. Ik heb haar mogen ontmoeten toen ze een dag ons bedrijf bezocht tijdens een ‘Farmers exchange program’, graag zou ik haar nog eens zien, maar dan op haar bedrijf in Kenia.”

Onze leus is: ‘Loeigezellig’

In vijftien jaar bouwden ze het bedrijf op. “Met eigen handen. Onze leus is: ‘Loeigezellig’, wat staat voor een boerderij, gezin en gezelligheid.” Sinds 2017 zijn ze aan het verbreden. “Tweeledig: we gingen over naar melkleverancier Royal Aware, waardoor onze melk als duurzame melk verkocht wordt bij Albert Heijn. Het doel is in 2022 klimaatneutrale melk te produceren. Deze melklijn kwam voor ons op het juiste moment. De ontwikkeling van ons bedrijf sloot aan bij de eisen. Je moet doen wat bij je past en dit past ons.”

Trotse boerin

Via de melkfabriek kwam ook de vraag of ze aan boederij-educatie wilde gaan doen. Bianca kon zich aansluiten bij de stichting De Boer Op Noord. Inmiddels ontvangt ze veel lagere schoolklassen op de boerderij. “Het is een uitdaging om ze enthousiast te laten vertrekken met kennis over de oorsprong van voedsel en verhalen die ze thuis tijdens het eten aan hun ouders vertellen.” Daarnaast ontvangt Bianca toeristen, die ze een ‘Toer de Boer‘-programma aanbiedt. “Met een rondleiding, een zuivelpicknick en een ‘Boer zoekt...’ speurtocht.

Bianca is er trots op boerin te zijn. “Fred heeft me ‘besmet’ met zijn passie.” Ze kan Fred een week vervangen op de boerderij. Hij houdt van touwtrekken en schaatst graag, zo nam hij al eens deel aan de alternatieve Elfstedentocht in Zwitserland. “Ik melk, schud, voer en maai. En ik help mee kalveren en lammeren op de wereld te brengen.”

Andersom kan Fred ook haar taken overnemen. “Samen werkt het het mooist; we vullen elkaar goed aan.” Tijdens de coronaperiode kon ze de balans opmaken van haar tak op het bedrijf. “Ik heb nieuwe onderdelen bedacht voor de boerderij-educatie en arrangementen voor de vergaderruimte.”

Laatste reacties

 • Mariët F

  Klopt helemaal wat je zegt Bianca. 100% met je eens. Voor eerlijkheid en transparantie moet je helaas niet bij de politiek en het RIVM zijn. Ik hoop dat je verhaal door heel veel mensen gezien en gehoord wordt. Mij heeft het in ieder geval ontroerd.

 • Henkjan7

  Mooi verhaal Bianca, jullie mogen trots zijn op wat jullie opgezet hebben en uitstralen naar de buitenwereld.
  Hoor hier in de buurt (zelfde buurt als jullie) alleen maar goede verhalen, ga zo door. TOP

 • peetersdejongh1

  Geweldig dat je op deze manier je zorgen deelt en helder uitlegt waar we als boeren mee te maken hebben, dankjewel! Zelf heb ik ook de ervaring als je burgers meeneemt in onze werkelijkheid, je veel begrip mag ervaren, een taak van ons allen dus om hier aan te werken.
  Succes met jullie bedrijf, respect!

 • Bert Roeleveld

  Heel knap om vanuit niets een mooi bedrijf te ontwikkelen , veel succes .

 • Steenbok

  Petje af, veel succes verder

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.